– Vi skal samarbeide med Trondheim, men å slå oss sammen vil ikke gagne orkdalingene. Vi fører egne samtaler vi, med nabokommunene våre for å undersøke mulighetene for å slå Orkdal sammen med andre, sier Lysholm.

Utreder gigantkommune

Rådmannen i Trondheim har i en utredning gått inn for at Trondheim jobber videre med tre ulike alternativer. En sammenslåing med Stjørdal, Orkdal, Malvik, Klæbu, Melhus og Skaun er ett av alternativene rådmannen legger opp til.

Gunnar Lysholm forstår at Trondheim utreder sine løsninger, men har liten tro på en gigantkommune med Stjørdal og Orkdal som medlemmer, er veien å gå.

– Kommunestyret i Orkdal har sagt klart fra at vi prioriterer å snakke med Meldal, Agdenes, Snillfjord og Skaun om veien videre når det gjelder regjeringens kommunereform. Det kan bli en ny kommune som imøtekommer kriteriene om 20 000 innbyggere, og som tar hensyn til at vi har mye til felles. Vi har allerede hatt møter med Skaun og i neste uke skal vi snakke med Snillfjord, Hitra, Frøya og Hemne. Senere er det også planlagt møter mer Rindal kommune. Når vi avgir vårt svar til fylkesmannen er jeg sikker på at invitten fra Trondheim ikke er noe vi ønsker å gå videre med, sier Lysholm.

Han frykter at en storkommune vil svekke lokaldemokratiet for befolkningen i Orkdal.

– Det blir veldig feil å tenke seg at utviklingen i Orkdal skal avgjøres av et bystyre inne i Trondheim, der det kanskje er plass til en eller to politikere fra Orkdal, sier ordføreren.

Utelukker ingen

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) mener det er for tidlig i prosessen til å avvise noen nå.

– Det er fortsatt tidlig i prosessen, og mye er uavklart. Vi må vite mer hva som ligger i det økonomiske opplegget for kommunene fremover, og vi må vite mer om hvilke oppgaver kommunene skal få etter reformen. Før vi vet mer om dette kan ikke jeg utelukke noen av modellene for ny kommunestruktur, sier Vigdenes.

Legg bort byfylket

Stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) har også liten tro på en gigant-kommune, men det er tankene fra Trondheim om å gå videre med byfylke-planene som bekymrer henne mest. I rådmannens innstilling er ett av de tre alternativene man nå ønsker å gå videre med å utrede om Trondheim skal få fylkesstatus på lik linje som Oslo har.

– Politikerne i Trondheim bør snarest mulig avvise byfylke-tanken, og legge den ballen død. En slik tanke representerer en todeling av Trøndelag, der Trondheim kobler seg vekk fra resten av Trøndelag. Jeg frykter at Trondheim kan bruke byfylket som en brekkstang dersom det ikke blir en sammenslåing med nabokommunene. Dermed risikerer vi at Trondheim med sine vekstmuligheter lar resten av Trøndelag seile sin egen sjø, sier Marit Arnstad.

Hun håper nå at alle kreftene som jobber for et samlet Trøndelag sørger for å legge vekk tanken på at Trondheim skal bli et eget fylke.