Sentralstyret skal samle seg om en innstilling til valgkomité. Innstillingen vil bli behandlet av landsstyret dagen etter. Arbeiderpartiet vil da ha tatt det første formelle skrittet på veien mot en ny partiledelse.

En rekke navn trekkes fram som aktuelle erstattere for partisekretær Raymond Johansen og nestleder Helga Pedersen. Lederkabalen i Arbeiderpartiet er på langt nær ferdig, men visse kort er lagt på bordet.

Nei fra Ottervik

En av de fremste favorittene til den viktige posten som partisekretær, er allerede ute av dansen. Trondheim-ordfører Rita Ottervik går for nok et gjenvalg og har i stedet lansert Trond Giske som kandidat til partiledelsen.

Han er høyaktuell som nestleder, men neppe som partisekretær, fastslo historiker, sjakkentusiast og SV-er Hans Olav Lahlum overfor NTB nylig.

– Jeg tror ikke Arbeiderpartiet vil hente partisekretæren fra Stortinget. Reglene for permisjon er strenge, og det er lenge igjen av stortingsperioden, sier mannen som etter flere bøker om sentrale Ap-politikere nærmest er for husbiograf å regne.

Og skulle Giske bli innstilt som ny nestleder, må valgkomiteen finne enda en nestleder – for kjønnsbalansens skyld. De fleste regner Hadia Tajik som en åpenbar kandidat i så måte.

Kvinnelig sekretær

Foruten Tajik og Giske er stortingsrepresentantene Jette Christensen, Ingvild Kjerkol, Else-May Botten, Anniken Huitfeldt, Anette Trettebergstuen og Torgeir Micaelsen nevnt som aktuelle for nestledervervet. Det samme er sentralstyremedlem Kjersti Stenseng fra Oppland.

Skulle Arbeiderpartiet samle seg om Giske og Tajik må også partisekretæren være kvinne, all den tid Jonas Gahr Støre er partiets leder. Ifølge Lahlum er det umulig å tenke seg en partiledelse på fire personer hvorav tre er menn.

Ifølge VG er fungerende kommunikasjonssjef Gry Larsen aktuell som partisekretær. Hun har jobbet med Støre i mange år, ikke minst som statssekretær i Utenriksdepartementet.

Prosessen vil uansett ta noe tid. Fylkeslagenes årsmøter skal ikke avholdes før i februar/mars, og den endelige fristen for valgkomiteen til å avgi innstilling er først under selve landsmøtet i april neste år. Det utelukker imidlertid ikke at en avklaring kan komme langt tidligere.