Etter at han hadde en ilsk ordutveksling med fylkesordfører Tore O. Sandvik på Twitter tidligere denne uken, var det en langt blidere Valen som roste sine tidligere regjeringsvenner på Facebook i dag:

«I dag tar vi en skål for Torunn, Tore og andre gode Ap-ere som har satt et viktig skap på plass i asylpolitikken!», skrev Valen.

–  Jeg er kjempefornøyd med de vedtakene Ap har gjort. Kanskje ikke mest med de konkrete forslagene, men med endringen i retorikken, sier Valen, til adressa.no. Han er positivt overrasket over det som har skjedd.

– Jeg tror Raymond Johansen (avtroppende partisekretær, red.anm) har betydd mye for denne endringen i måten Ap tenker på. Det er viktig med en slik retorisk endring, for det viser et klart brudd med Frp.

– Hva av de konkrete forslagene er du mest positiv til?

–Det er veldig viktig at de fastslår at Høyesteretts vektlegging av barns beste også skal definere politikken. Men da vi satt i regjering vedtok jo også Aps landsmøte oppmykninger, uten at dette ble fulgt opp av ledelsen. Hvis dette nå vil få en reell endring i praktisk politikk vl det gjøre en stor forskjell. Forrige stortingsperiode orket jeg ikke være i stortingssalen da asylpolitikk ble debattert. Det handlet bare om hvem som hadde klart å kaste ut flest. Nå er tonen blitt en annen. Ap vektlegger igjen at Norge skal være en solidarisk nasjon, sier Valen.

Flertall på en uke

– 10000 syriske flyktninger, hva synes du om det?

– Det er kjempebra! Det må være første og siste gang SV foreslår noe i Stortinget, og så er det flertall for det i løpet av en uke, sier Valen og viser til at Karin Andersen og Audun Lysbakken la frem forslag om det i Stortinget nylig.

Han understreker imidlertid viktigheten av at Tore O. Sandvik og det nye flertallet i Ap holder partiledelsen i ørene.

– Det er hvordan de opptrer i Stortinget som teller, ikke hva som skjer i landsmøtet, understreker han.

– Vil Aps retorikkendring kunne føre til økt oppslutning for Frp?

– Jeg tror ikke det. Uansett er det ikke det som er viktig. Det er at Ap står opp for solidaritet, og ikke fører en inhuman flyktningepolitikk. Det er bra de har lagt fra seg kynismen. Og så er det viktig at Grete Faremo ikke igjen kommer i regjering, sier han.

Sviktet da det gjaldt

Venstres Andre Skjelstad er ikke like imponert.

– Det er all grunn til å rose Tore Sandvik for å stått opp i mot Ap-ledelsen og det er bra dersom Ap myker opp sin iskalde asylpolitikk. Men vi kommer ikke bort i fra det faktum at Ap sviktet asylbarna da de trengte dem som mest. Maktpartiet Ap nektet å bruke makten sin til barnas fordel, sier partiets innvandringspolitiske talsmann.

– Både Støre, Helga Pedersen og innvandringspolitisk talsmann Eirik Sivertsen hadde all mulighet til å snu om asylbarna. Jeg hadde flere møter med Arbeiderpartiet om dette. Begge var negative og skeptiske, sier Skjelstad og fortsetter:

– En ting er hva Ap sier en resolusjon i opposisjon, noe helt annet er det Pål Lønseth og Grete Faremo gjorde da Ap satt i posisjon.