Cyberforsvaret er en enhet som skal beskytte Forsvarets hemmeligheter på nett og vital infrastruktur som strøm- og mobiltelefonnettet. Et angrep mot disse vil kunne sette livsviktige samfunnsfunksjoner ut av spill og påvirke militærets forsvarsevne.

Under en omvisning i Cyberforsvarets lokaler på Jørstadmoen leir tirsdag, fikk pressefotografer anledning til å ta bilder i alarmsentralen. På et av bildene vises et sikkerhetsgradert dokument. Informasjonen på dokumentet er lesbar.

- Dette skal ikke skje. Det er et sikkerhetsbrudd at denne informasjonen er ute. Et sikkerhetsbrudd er alvorlig, sier kommunikasjonssjef Knut Grandhagen i Cyberforsvaret til adressa.no.

- En svikt

Alarmsentralen er et rom hvor alarmer og dataangrep mot Norge registreres. Bildet ble tatt av NTB Scanpix' fotograf Erlend Aas og er tilgjengelig for en rekke mediehus som abonnerer på bildebyråets tjenester i inn- og utland.

Graderte dokumenter beskyttes av Sikkerhetsloven. Lovens formål er å «legge forholdene til rette for effektivt å kunne motvirke trusler mot rikets selvstendighet og sikkerhet og andre vitale nasjonale sikkerhetsinteresser». I Norge brukes det fire graderingsgrader: begrenset, konfidensielt, hemmelig og strengt hemmelig.

- Her har det skjedd en svikt. Gradert materiale skal ikke ligge synlig, sier Grandhagen.

Etter at adressa.no gjorde Forsvaret oppmerksom på sikkerhetsglippen, er general Roar Sundseth varslet. Sundseth er sjef for Cyberforsvaret. Ifølge Grandhagen vil Cyberforsvaret nå vurdere konkrete tiltak i forhold til informasjonen som ligger tilgjengelig i bildet.

- Det vil bli undersøkt for å vurdere om skjermverdig informasjon er på avveie, sier kommunikasjonssjefen.

Dokumentet har graderingsgraden begrenset.

Sikkerhetsbrudd

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) markerte åpningen på Cyberforsvaret tirsdag formiddag. 21 pressefolk var til stede for å dekke begivenheten. Grandhagen karakteriserer hendelsen som et sikkerhetsbrudd som skal vurderes av Forsvarets sikkerhetsorganisasjon.

- Det er rutiner for å avgradere rommet. Her har det skjedd en rutinesvikt, sier han.

Ifølge Grandhagen vil Forsvaret undersøke hva som skjedde på pressetreffet.

- Det settes i gang en gjennomgang av rutinene fra onsdag morgen for å vurdere om det er behov for eventuelle tiltak.

Sikkerhetsloven gjør det straffbart å krenke taushetsplikt ved å overdra graderte dokumenter. Loven forutsetter imidlertid at dette gjøres med forsett eller grov uaktsomhet.

Budsjett på 2,5 milliarder

Cyberforsvaret ble opprettet i 2009. Enheten har vokst voldsomt fra 400 til 1100 ansatte. Det årlige budsjettet er på 2,5 milliarder kroner.

– Cybertrusselen er økende, og dette må Forsvaret ta innover seg. Dette handler om å etablere, sette opp og drifte systemene på en sikker måte, sa kommunikasjonsrådgiver Hilde Lindboe i Cyberforsvaret til NTB under tirsdagens seanse på Lillehammer.

Forsvarsministeren poengterte også overfor pressen at han ser enheten som en viktig del av Forsvaret.

- Cyberforsvarets rolle i det samlende forsvaret av Norge er å legge til rette for en optimal utnyttelse av kommunikasjons– og informasjonsteknologi, men også sørge for at dette er trygt og sikkert, og forsvart mot for eksempel inntrengningsforsøk, sa Barth Eide til NRK.