Tidligere i år ble en svensk gutt anmeldt for en såkalt «facerape». En 15-åring fra Norrköping hadde oppdatert Facebook-statusen til en jevnaldrende gutt og ble anmeldt. Også i Norge kan falske facebook-statuser anmeldes og straffes.

Kan få to års fengsel

Den svenske tenåringen ble anmeldt for datainnbrudd, som i Sverige kan straffes med bøter eller inntil to års fengsel. I Norge kan «facerape» regnes som identitetstyveri og straffes med bot eller to års fengsel.

- Det blir jo å opptre med noen annens identitet, og kan derfor falle under straffelovens paragraf 190 første ledd, som regulerer identitetstyveri, sier politiinspektør Per Morten Brobakke ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Krav om vinning

Mange spøker kan du imidlertid komme unna med.

- For å bli dømt for identitetstyveri er det krav om at motparten ble påført tap eller ulempe, eller at det blir gjort for å oppnå vinning, sier Brobakke.

Det vil si at du kan anmelde «facerape» om det har fått særlige følger, for eksempel om du mistet jobben fordi kollegaen skrev noe upassende på statusen din.

Opprettet falsk profil

Brobakke mener det også kan regnes som krenking av privatlivets fred, hvis personen går ut med personlige eller huslige forhold offentlig.

- Jeg har hatt en sak tidligere med en gutt som opprettet en falsk Nettby-profil for en jente. For utenforstående virket det som hun skrev, da det egentlig var han. Der ble straffelovens paragraf 390 brukt, sier han.

Brobakke sier de har hatt flere saker der folk har blitt straffet for å gi seg ut for andre på sosiale medier. Ifølge et brev fra politidirektoratet kan også straffelovens paragraf 145 andre ledd brukes i tilfeller av «facerape».

Dermed kan en uskyldig eller ondskapsfull facebook-spøk få alvorligere følger enn noen morsomme status-kommentarer, dersom det anmeldes.