Unge Venstre og Bergen Venstre sørget for et aldri så lite flyktningekupp på Venstres landsmøte i Tromsø denne helga. I en uttalelse fra landsmøtet går nå Venstre inn for at Norge skal ta imot minst 10 000 kvoteflyktninger for Syria i 2015 og 2016.

I uttalelsen fra landsmøtet viser Venstre til de forpliktelser andre land har tatt på seg for å hjelpe syriske flyktninger, og partiet mener Norge må ta et langt større ansvar for å hjelpe de som flykter fra krigen i Syria.

Kommunene er klare

I uttalelsen fra landsmøtet viser Venstre til at UDI og Justisdepartementet i august 2014 hevdet at kapasitetsproblemer i kommunene forhindret dem i å ta imot 123 syke og skadde syrere.

- Men flere norske kommuner, som Bergen, Trondheim, Oslo, Stavanger, Tromsø og Larvik, har ytret et ønske om å ta imot disse, og slik leve opp til Norges internasjonale forpliktelser. Flere kommuner reagerte ytterligere på at de aldri fikk forespørsel om dette i utgangspunktet. Et krafttak for flyktninger fra Syria ville ikke vært uten presedens i Norge. Under balkankrigen på nittitallet ga Norge på kollektivt grunnlag 13.000 bosniere midlertidig beskyttelse, senere fikk også 8000 Kosovo-flyktninger det samme, heter det i uttalelsen.

Bystyret i Trondheim har tidligere vedtatt å åpne for mottak av syriske flyktninger. SV fremmet tidligere i år et forslag om at Trondheim skulle stille seg til disposisjon for å ta sin del av de 123 syke og skadde syrerne som FN ville at Norge skulle ta ansvar for.

Nå mener Venstre at norske kommuner må ta et krafttak for å hjelpe 10 000 kvoteflyktninger som venter på at verdenssamfunnet skal stille opp for dem.

10 milliarder kroner

En rekke humanitære organisasjoner har lenge bedt Norge spille en mer aktiv rolle i arbeidet med å hjelpe syriske flyktninger. Torsdag i forrige uke uttalte Flyktningehjelpens generalsekretær Jan Egeland om et slikt krafttak for syriske flyktninger. 12 norske hjelpeorganisasjoner har også bedt regjeringen om å stille opp for de syriske flyktningene.

Vedtaket på Venstres landsmøte om å åpne grensene for 10 000 syriske flyktninger vil koste penger over statsbudsjettet hver eneste år. En beregning viser at mottak av en kvoteflyktning koster samfunnet en million kroner over fem år. 10 000 kvoteflyktninger fra Syria vil, ifølge disse regnestykkene, koste 10 milliarder kroner de neste fem årene dersom vedtaket settes ut i livet.