HAUGESUND: Det sier Senterpartiets parlamentariske leder, Marit Arnstad, etter dyretragedien som rulles opp på Jøa i Nord-Trøndelag.

En undersøkelse fra Norsk senter for bygdeforskning ved NTNU viser at én av fem norske bønder har hatt mistanke om vanskjøtsel på en nabogård. Marit Arnstad mener norske gårdbrukere må ta et større ansvar for varsle myndighetene dersom de mistenker at det står dårlig til med dyrevelferden.

Bekymringsmelding

– Vi må forsøke å sørge for at bøndene tar ansvar og leverer en slags form for bekymringsmelding til de riktige myndighetene dersom de mistenker av noen ikke klarer å ta vare på dyrene sine. Norske fjøs er privat eiendom og private næringsvirksomheter. Sånn sett er mye av virksomheten inne i fjøset skjermet for andre, men det handler om å være gode naboer og melde fra dersom noe ikke er som det skal i nabofjøset, sier Marit Arnstad.

Nærhet til tilsyn

Sps parlamentariske leder understreker viktigheten av at veterinærtjenesten og Mattilsynet er på plass i lokalsamfunnene, og på den måten kan drive jevnlig tilsyn på norske gårdsbruk.

– Slike saker viser bare hvor viktig det er å ha tilsynsordningene på plass ute i distriktene. Distriktsveterinærene og Mattilsynet kan ikke sentraliseres slik at det ikke er folk på plass for å foreta tilsyn når mistanken om mangelfullt dyrehold oppstår. Det er en viktig oppgave å ivareta, og da må tilsynsmyndighetene være der gårdene ligger, sier Arnstad.