Det er i et brev datert 30. desember at ORKidé, som er regionrådet for kommunene på Nordmøre, krever at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité åpner sak og høring på nyåret. Dette er gjort på bakgrunn av en betenkning advokatfirmaet Schjødt har utarbeidet for kommunene. Her slås det fast at saksbehandlingen var uforsvarlig, og at det ble begått lovbrudd.

– Alvorlig feil og lovbrudd

I betenkningen, som er utarbeidet av ansvarlig partner Vidar Strømme i Schjødt, fastslås det at det ble begått alvorlige feil i saksbehandlingen, og at disse fikk konsekvenser for utfallet.

Schjødt konkluderer med at det ikke var forsvarlig å presse beslutningen gjennom tre forvaltningsnivåer på tre dager i desember, og at flere av de sentrale aktørene, herunder helse- og omsorgsminister Bent Høie, var inhabile da vedtaket ble fattet.

– Betenkningen går grundig gjennom de forholdene kommunene på Nordmøre har vært opptatt av i denne saken. Vi sender den nå over til Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, og ber samtidig om at det åpnes sak og gjennomføres en åpen høring. Bare da kan vi komme til bunns i hva som egentlig har skjedd. Det er avgjørende viktig å få alle kort på bordet, selv om det alt er åpenbart at det har skjedd alvorlige saksbehandlingsfeil. Nå ser vi at de fikk konsekvenser for utfallet, stikk i strid med hva HMN og helse- og omsorgsministeren har hevdet, sier Per Kristian Øyen, ordfører i Kristiansund, på vegne av ORKidé, i en pressemelding.

Avgjørende med granskning

I brevet, som er sendt til Kontroll- og konstitusjonskomiteen, heter det blant annet: «Helse Møre og Romsdal har siden oppstart i 2011 jobbet systematisk med Utviklingsplanen som bl.a. innebærer etablering av det felles sykehuset Nordmøre og Romsdal (SNR). Arbeidet har vært ledet på en svært god måte gjennom lokal konsekvensutredning og arealskisser for lokalisering, regional konsekvensutredning og idefaseprogram for det nye sykehuset. Dessverre er det de siste ukene framkommet graverende opplysninger om hvordan denne prosessen i sin sluttfase ble overstyrt fra Helse Midt-Norge (HMN), åpenbart med aksept fra Helse- og omsorgsminister Bent Høie».

– Det er helt avgjørende for å gjenopprette tilliten til myndighetenes beslutningsprosesser generelt, og til spesialisthelsetjenesten generelt, at prosessen i Møre og Romsdal blir underlagt granskning. Beslutningen i foretaksmøtet 19. desember kom ikke som resultat av en prosess i henhold til prinsippene for god eierstyring. Derfor må Stortinget granske saken, sier ordfører Roger Osen i Smøla.

Leder av Orkidé, Ingunn Golmen, ba før jul at alle de sparkede/avgåtte sjefene i Helse Møre og Romsdal og helse Midt-Norge om å bli avløst fra taushetsplikten i saken rundt plassering av det nye sykehuset på Nordmøre og i Romsdal.

Kontrollkomiteen har selv stilt ti kritiske spørsmål til helseminister Bent Høie om hans befatning med den betente saken - og lillejulaften leverte statsråden inn sine svar.

– All videre behandling av saken er opp til komiteen, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie til Adresseavisen etter at han ga sine svar.