En 22-åring ble idømt 90 timers samfunnsstraff etter å ha skutt med hagle mot to fotobokser. Vennen på 23 år ble dømt til 60 timers samfunnsstraff, skriver Trønder-Avisa. Han ble dømt for å bistå som sjåfør og gi moralsk støtte, ifølge dommen fra Inntrøndelag tingrett.

- Grovt skadeverk

Det var på E6 mellom Skatval og Åsen nyttårsnatta 2014 at det ble avfyrt flere skudd mot de to fotoboksene.

I dommen fastslås det at skadeverket anses som grovt og at det var utført med viten og vilje.

Boksene var akkurat ferdigtestet og klare til bruk da hærverket skjedde, og totalt var det snakk om skader for over 470 000 kroner opplyste vegvesenet.

- Det er kostbare ødeleggelser, og det er i tillegg brukt våpen. Det betyr at vi sannsynligvis har folk som ferdes med våpen i bilen, sa operasjonsleder Rune Reinsborg til Adresseavisen etter hendelsen.

Ombestemte seg

I forrige uke møtte de to mennene på 22 og 23 år i Inntrøndelag tingrett, tiltalt for forholdet. Begge to nektet innledningsvis straffskyld, men 22-åringen forandret mening etter innledningsforedraget til statsadvokaten.

Ifølge Trønder-Avisa forklarte 22-åringen i retten at planene om å gjøre noe med fotoboksen hadde eksistert lenge.

- Fotoboksene var det ingen som likte. Sånt «skit» kan man ikke ha, sa mannen i retten.

- Formildende omstendigheter

Ifølge dommen mente retten at den riktige straffeutmålingen i utgangspunktet ville være ubetinget fengsel i seks måneder, men på grunn av flere formildende omstendigheter ble straffenlangt mildere.

For det første lå saken i 14 måneder etter at den var ferdig etterforsket, og dette ga en halvering av antall dager.

For det andre tilsto begge de tiltalte forholdet, og selv om tilståelsene først kom under rettssaken, valgte retten å ivektlegge dette. Det fører til at vitner kan frafalles og gir dessuten et signal til andre at det lønner seg å tilstå, ifølge den ferske dommen.

Statsadvokaten krevde at de to tiltalte skulle betale 477 000 kroner til Statens vegvesen som erstatning for skadene, men fordi vegvesenet ikke hadde klart å dokumentere utgiftene til internt arbeid godt nok, ble det endelige beløpet satt til 455 746 kroner.