Billedkunstner Erlend Leirdal fra Trondheim var helt fortvilet da han fredag oppdaget at om lag 700 kilo med treemner av poppel hadde forsvunnet fra arbeidsområdet ved Stiklestad nasjonale kultursenter i Verdal.

- Jeg kjenner meg lammet og kvalm. Nå lurer jeg på om jeg må avlyse utstillingen i november, sa Leirdal til Adresseavisen fredag ettermiddag.

- Fikk tips fra publikum

Men søndag fikk han en veldig lovende telefon fra politiet.

- Det virker som det har skjedd et gjennombrudd. Det kom inn et tips til lensmannen i Verdal, og da det ble undersøkt fant man noe tremateriale som kan være mitt, sier han.

Operasjonsleder Jan Tore Tiltnes i Trøndelag politidistrikt bekrefter at en politipatrulje oppsøkte en privat adresse i Verdal, ikke så langt unna Stiklestad. Klokka 15.15 søndag ettermiddag fortalte patruljen at de hadde sendt bilder av materialet til kunstneren.

- Vi har vært i kontakt med vedkommende som bor på adressen. Han sier at det må være en misforståelse. De hentet noe trevirke som de skulle få, men må ha tatt feil. De lover at de skal frakte materialet tilbake til Stiklestad umiddelbart, sier Tiltnes.

Erlend Leirdal var veldig lei seg da han oppdaget at kunst-materialet var forsvunnet fredag. Foto: Martin Gundersen

Nylig var Leirdal med på å bygge et kunsthotell i tre på Brattøra

Vil droppe anmeldelse

Politiet har snakket med Leirdal som forteller at han ikke vil anmelde dersom alt kommer på plass.

- Vi regner med at dette går i orden og at saken er løst, sier Tiltnes.

Men selv om Leirdal ble glad for telefonen, er det likevel en spent kunstner som drar til Stiklestad mandag.

- Jeg har ikke vært tilbake og sett om det har kommet på plass. Jeg er spent på om alt er der. Jeg fikk bilder av materialet av politiet, men jeg klarte ikke å gjenkjenne de trebitene som jeg hadde mest lyst å få tilbake, sier han.

Arbeidet til billedkunstner Erlend Leirdal lå utenfor verkstedbygget til Stiklestad nasjonale kultursenter i Verdal. Fredag oppdaget kunstneren at det aller meste var borte.

Trekunstinstallasjonen til Erlend Leirdal ble tatt ned fra skolebygget og lagret utendørs i to år. – Uproft, sier kunstneren, som henter inn advokathjelp

- Folk har brydd seg

I over to uker har billedkunstneren fra Trondheim jobbet med en skulptur som var ment til en utstilling på Trøndelag senter for samtidskunst i november. Han hadde møysommelig valgt ut og saget poppel-blokkene for hånd.

- Jeg reiser til Stiklestad i morgen og håper å bli lykkelig gjenforent med alt materialet mitt, sier han.

Etter å ha oppdaget at kunstmaterialet var borte la Leirdal ut en etterlysning på Facebook. «Jeg ble svimmel og holdt nesten på å spy» sa Leirdal og betegnet det hele som katastrofe. Statusoppdateringen ble delt videre, og flere media skrev om saken.

- Det har vært godt å se at folk har brydd seg. Det har vært mange støttemeldinger, sier han.

Fagerheimskogens velforening fortviler etter at noen stakk av med kunstverket på Ritas plass

Gjenkjenner treblokkene

- Det er kjempebra at folk har bidratt. Det er derfor saken trolig er oppklart fordi folk har lagt merke til at materialet ble fraktet, sier han.

Sent søndag kveld var fotograf Leif Arne Holme på Stiklestad nasjonale kultursenter. Kunstner Leirdal har sett bildene og bekrefter at deler av det bortkomne materialet er tilbake.

- Haha, se der ja. Dette er fine greier, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.