Det bekrefter informasjonsdirektør Marianne Øiahals ved Forsvarets Logistikkorganisasjon

Latvisk besøk

Allerede i april i år omtalte adressa.no forsvarets «lagerrydding» og de 82 lastebilene som står pent parkert på rekke og rad like ved rullebanen på Værnes. Den gang ble det antydet at de kunne bli stående til i sommer. Ifølge Øiahals skjedde det lite med saken før i høst.

- Vi har hatt en delegasjon fra Latvia på besøk tidlig i høst for å se på bilene. Det pågår forhandlinger. Vi håper å ha avsluttet dette før jul, sier Øiahals.

Ikke bruk for dem

Lastebilene det er snakk om tilhørte opprinnelig Brigade 12, men ble siden overført Vertslandsstøttebataljon nummer 1. Avdeling som skal kunne mobiliseres for å yte transportstøtte og forsyninger til styrker fra det amerikanske marinekorpset dersom Norge blir angrepet og de kommer hit for å støtte forsvaret, har ikke lenger bruk for dem.

Lastebilene som nå selges ble kjøpt inn på 80- og 90-tallet. De er av typen Scania 93M. Etter Cold Response-øvelsen i vinter er de overhalt og er klargjort for salg. Adresseavisen fikk tidligere opplyst at 20–30 av bilene kan bli bygd om og tatt i bruk av Heimevernet.

Kjøper for en milliard

31. mars i år ble det kjent at FLO undertegnet en ny stor kontrakt med Rheinmetall MAN Military Vehicles om kjøp av militære lastebiler.

De nye lastebilene vil blant annet kunne pansres for å beskytte soldater, ha mulighet for avanserte kommunikasjonsløsninger, kommandosystemer og bevæpning, for eksempel fjernstyrt våpenstasjon.

Bilene skal leveres i perioden 2015 til 2025.