Det var 30. oktober i fjor at TV 2 meldte at en trønder hadde sluttet seg til IS. Etter hvert kom det frem at den etniske norske mannen på 27 år er fra Levanger, og at også mannens norske kone (28) fra Verdal var med ham i Syria.

- Kvinnen pådriver

I onsdagens Dagbladet har avisen gått opp sporene etter paret i Nord-Trøndelag, og vært i kontakt med en rekke kilder som kjenner det etniske norske paret. Dagbladet hevder at flere uavhengige kilder forteller at det var kvinnen som var pådriver for at de skulle reise til Syria. Dagbladet skal også ha fått bekreftet at mannen har fått våpentrening i Syria, og nå kriger med terroristene i IS.

Kvinnen fra Verdal skal gjøre andre oppgaver for terrorgruppa, men ikke krige.

Ifølge avisen er dette er opplysninger som også Politiets sikkerhetstjeneste (PST)  har. Men PST vil ikke kommentere opplysningene.

- Oppholder seg i Raqqa

Paret skal ifølge Dagbladet nå oppholde seg i eller ved Raqqa - IS viktigste by. Til Syria skal de ha reist via Tyrkia - slik også mange andre av de minst 70 islamistene som har reist fra Norge har gjort.

Adresseavisen har tidligere skrevet at familien til mannen ble kontaktet av PST i september i fjor.

Der skal PST ha fortalt at de visste at mannen var i Tyrkia, og at de var bekymret for at han skulle reise over grensen til Syria.

Adresseavisen har også skrevet at den 27 år gamle kvinnen konverterte til islam flere år før sin mann. I et innlegg på en nettside for muslimer deler hun sin opplevelse av hvordan hun gikk fra å være en ikke-muslim til troende.

Mistet livsgnist

Der forteller hun at hun mistet livsgnisten da hun var i tenårene, og følte at livet var meningsløst så lenge det besto av penger, skole og jobb. Hun forteller at hun skapte sin egen glede. «Noe jeg fant gjennom alkohol og dop. Den uskyldige 15 åringen var plutselig blitt en del av de kriminelles verden».

Kvinnen skal tidligere ha bodd og jobbet flere år i Egypt, hvor mannen skal ha reist for å besøke henne i lengre perioder. I midten av juli i fjor skal mannen ha fortalt familien at de skulle flytte til Tyrkia, og at han hadde tenkt å få seg jobb der. Etter det skal kontakten ha blitt brutt.

Mannen skal ha konvertert til islam i 2013, rett før han giftet seg med kjæresten gjennom mange år.