Det var i juni 2013 at politiet fikk en anmeldelse fra Nord-Trøndelag fylkeskommune som gjaldt overfakturering av skoleskyss med drosje foretatt av løyvehavere knyttet til Namsos Taxi.

Foretakstraff på 30 000 kroner

Overfaktureringen hadde ifølge anmeldelsen skjedd ved at taksameteret i de aktuelle drosjene ble brukt i strid med lovverket og det som var avtalt med fylkeskommunen, slik at det ble registrert og fakturert skolekjøring i et større omfang enn det som virkelig hadde funnet sted.

I en pressemelding fra politiet heter det at etterforskningen har avdekket overfakturering totalt beregnet til 470 000 kroner i perioden fra august 2011 til juni 2013.

Totalt var 24 personer og foretak mistenkte, men for seks av disse er saken henlagt.

* Ni foretak har fått foretakstraff på 30 000 kroner. Fem har godtatt foreleggene, mens fire har tatt betenkningstid.

Grovt bedrageri

* Seks løyvehavere har fått personlig straff ved bøter mellom 12 000 kroner og 25 000 kroner. Fem har vedtatt, mens én har tatt betenkningstid.

* For tre av løyvehaverne vurderer politiet det slik at de har hatt en sentral rolle i den samlede overfakturering ovenfor fylkeskommunen. For disse er det tatt ut tiltale for grovt bedrageri. Det er ikke berammet hovedforhandling i saken.

Ikke etterforsket privattransport

Politiet skriver videre at det under etterforskningen av saken har kommet frem opplysninger som tilsier at løyvehaverne knyttet til Namsos Taxi over en lengre periode har brukt taksameteret i strid med lovverket også ved ordinær drosjetransport av privatpersoner. Men da det ikke vil være mulig å fiksere verken omfang eller hvem som er fornærmet i denne sammenheng, har politiet ikke etterforsket dette nærmere.

- Opptatt av ryddighet

Styreleder i Namsos Taxi, Åsmund Prytz, sier i en kommentar at Namsos Taxi er opptatt av ryddighet fremover. Han ble selv styreleder juni i 2014, og var dermed ikke knyttet til selskapet da overfaktureringen skal ha skjedd.

- Jeg konstaterer at det er gitt bøter og tatt ut tiltaler til løyvehavere knyttet til Namsos Taxi. Så nå får vi se hva en rettsak eventuelt bringer, sier han til adressa.no