- Man blir aldri et helt menneske igjen etter å ha mistet et barn. Barn skal begrave foreldrene sine, ikke omvendt, sier pappa Kjell Vist (55).

Kevin hadde 40 grader i feber da moren Niparrat Vist (26) oppsøkte Steinkjer legevakt den 25. mai ved midnattstider. Tårene renner når den thailandske moren prater om gutten sin.

– Legen sendte oss hjem etter å ha gitt Kevin surstoff og paracet. Jeg fikk beskjed om at han ikke var alvorlig syk, og at jeg ikke behøvde å være bekymret, sier 26-åringen.

Delvis bevisstløs

Niparrat var våken i flere timer for å følge med tilstanden hans før hun sovnet i firetiden. Da hun våknet hadde sønnen blåflekker på kroppen og redusert bevissthet.

– Jeg sprang til legevakten med ham. Da vi kom dit brøt det ut panikk. Legene trakk for forhenget, og ba meg om å vente på gangen mens de behandlet ham. Men det var for sent.

Kevin døde i luftambulansen på vei til St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Det var ikke plass i helikopteret, derfor måtte jeg kjøre etter med bil. Da jeg kom dit fikk jeg beskjed om at gutten min var død, forteller moren.

Dødsårsaken var blodforgiftning som følge av smittsom hjernehinnebetennelse. Nå har Fylkesmannen i Nord-Trøndelag opprettet tilsynssak mot Steinkjer legevakt etter anmodning fra Statens helsetilsyn.

- Må ta selvkritikk

– Legevakten skulle aldri ha sendt gutten vår hjem den kvelden. Hadde han blitt fraktet til sykehuset med en gang, kunne han blitt reddet. Men gutten vår fikk ingen sjanse til å overleve. De har gjort en grov feilvurdering, og det minste de kan gjøre er å erkjenne ansvar, mener pappa Kjell.

Foreldrene har engasjert advokat for å få svar på hva som skjedde den natten sønnen kjempet for livet. De har bedt om innsyn i pasientjournalen hans, men har fått avslag flere ganger.

– Vi klarer ikke å få ro i sjelen før legene gir oss svar. Det virker som de prøver å skjule en alvorlig tabbe, sier pappaen.

Midtpunktet i livet

I tilsynsdokumentene Adresseavisen har fått innsyn i, står det at Kevin ble behandlet for krupp, en infeksjon i strupehodet, før han ble sendt hjem fra legevakten. Det var først da foreldrenes advokat krevde å få utlevert dokumentene på vegne av dem, at de ble klar over dette.

– Jeg fikk bare beskjed om at han hadde feber, og at det ikke var farlig. Legen sa at det er vanlig at babyer går inn i sjokk etter at de har pustet gjennom en surstoffmaske. De lovet meg at han kom til å bli bedre, forteller mamma Niparrat.

Kevin, som var midtpunktet i foreldrenes liv, ble brått revet bort. Nå forsøker de å gå videre, selv om sorgen over å ha mistet sønnen er bunnløs.

–Jeg savner den lille rampen. Han forlot verden før livet hadde begynt. Kevin var verdens beste godgutt. Jeg skulle skjemme ham bort på mine eldre dager, men det er de vakreste menneskene som dør først. Han var vel for god for dette livet, avslutter den 55-årige pappaen.

Nekter å kommentere

Steinkjer legevakt har gått gjennom sine rutiner etter at Kevin Vist (8 mnd) døde brått i mai.

Medisinskfaglig ansvarlig lege Sunniva Rognerud ved Steinkjer legevakt sier at saken ble meldt som et unaturlig dødsfall til Statens helsetilsyn, i henhold til deres rutiner.

– Vi har gått gjennom saken med sykepleierne og legene som var på jobb den natten. I tillegg har vi gått gjennom våre rutiner, sier Rognerud.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag behandler tilsynssaken mot legevakten. Rognerud ønsker ikke å kommentere saken i detalj på nåværende tidspunkt.

– Det er en trist sak, og jeg tror at vi kan gi bedre svar på hva som skjedde når saken er ferdigbehandlet hos fylkesmannen, mener Rognerud.

Var det en riktig vurdering at barnet ikke ble sendt til sykehus tidligere?

– Det har jeg ingen kommentar til.

Var det en erfaren barnelege på jobb den natten?

– Ingen kommentar.

Tar dere selvkritikk?

– Ingen kommentar.

Er det noe dere kunne gjort annerledes?

– Ingen kommentar.

Har foreldrene fått godt nok svar på hva som skjedde?

– Det er kriseteamet i kommunen og enhetslederen på legevakten som har vært i direkte kontakt med foreldrene. I tillegg til de aktuelle fastlegene.

Rognerud kjenner ikke til om foreldrene har fått innsyn i journalen til Kevin Vist. Hun opplyser at det ikke har vært lignende dødsfall på legevakten det siste året mens hun har vært medisinskfaglig ansvarlig lege på legevakten.

Kevin Vist ble bare åtte måneder gammel. Foto: Espen Bakken