Politiet skriver i en pressemelding at en av lavspentlinjene mellom to hus i Uran falt ned på grunn av brudd på linjen. Denne har så kommet i berøring med de andre linjene. Berøringen har skapt gnister som har falt ned på bakken og antent den meget tørre vegetasjonen i området.

Kombinasjonen av gnister fra lavspentledningene, tørr vegetasjon og kraftig vind førte til at dette så utviklet seg til en stor brann. Avhør av vitner og teknisk undersøkelse av åstedet har ført politiet til denne konklusjonen, heter det i pressemeldingen.

Politiet opplyser at det gjenstår en del etterforskning i saken i forhold til om det foreligger straffbare forhold.

Varslet om feil

Odd Uran, som oppdaget brannen, sier til adressa.no at han varslet om skader på ledningsnettet to uker før han oppdaget brannen i Uran. Nord-Trøndelag E-verk sendte da reperatører samme dagen. Det bekrefter NTE.

- Feilen ble rettet permanent og fagmessig etter de rutinene som gjelder for NTE. Linjen ble funnet i orden, sier Inge Bartnes, som er konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i NTE.

- Ny feil

Han mener derfor at den feilen ikke kan settes i sammenheng med en eventuell feil som forårsaket brannen på Flatanger.

- Vi tror den feilen som oppsto 27. januar er ny feil forårsaket av sterk vind. Det er ikke uvanlig med feil på lavspentnettet som følge av sterk vind. Utover det vil ikke vi spekulere i brannårsak, og vi forholder oss til politiets etterforskning, sier han.

Bartnes opplyser at de også bistår politiet med de opplysningene de ønsker i etterforskningen av brannen.

- For dårlig jobb

Uran er derimot sikker på at NTE hadde gjort en for dårlig jobb da de var på stedet.

- Strømmen på linja ble påkoblet igjen, og jeg gikk ut fra at alt var i orden. Men det skulle vise seg at de hadde gjort for dårlig jobb. Da jeg oppdaget brannen på mandagskvelden, hang ledningen igjen og slang i en bue , og det slo gnister, sier bonden og entreprenøren til adressa.no.