Næringslivet i Midt-Norge har nylig sagt sin mening om direkteruter i en ny spørreundersøkelse fra Transportøkonomisk institutt. Blant internasjonale direkteruter fra Værnes er det først og fremst Frankfurt som står øverst på ønskelista.

- Vil ha effektive ruter

Deretter kommer Paris, Brussel, München, New York og Manchester. Når det gjelder norske destinasjoner er det Molde, Moss og Kirkenes som blir hyppigst nevnt.

- Folk vil ha effektive ruter. De vil ha færrest mulig mellomlandinger, og de vil slippe plunderet med toll og bagasje i Oslo, sier regiondirektør Merethe Storødegård i NHO Trøndelag.

Næringslivet er veldig opptatt av hyppighet, forutsigbarhet og tidspunkt på døgnet. Ifølge undersøkelsen er Trondheim lufthavn Værnes flittig brukt av næringslivet i regionen. I gjennomsnitt hadde personene som svarte på undersøkelsen gjennomført 18,9 innenlandsreiser og 5,0 utenlandsreiser med fly i løpet av de siste tolv månedene.

- Pålitelighet er det som scorer desidert høyest. For næringslivet er det essensielt at flyene går når de skal. De er også opptatt av at avgangene går på riktig tid på døgnet. Det er ingen vits med ruter som går midt på dagen, sier Storødegård.

- Må møtes fysisk

Til tross for moderne kommunikasjonsmetoder mener regionsjefen i NHO at det fortsatt er nødvendig å møtes ansikt til ansikt.

- Mennesker har behov for å møtes, og det er kanskje spesielt viktig når man skal forhandle. Det får man ikke gjort på samme måte over internett, sier hun.

Fortsatt er det europeiske destinasjoner som står høyest på lista, men Storødegård har lagt merke til at det er stadig flere langdistanseflyvninger som blir etterspurt. New York, Houston og Dubai er blant annet nevnt.

- Vi har blant annet NTNU, Sintef, havbruksnæring, leverandørindustri til olje- og gass og teknologimiljø i distriktet. Alle disse aktørene opererer i et stadig mer internasjonalt miljø, forteller hun.

- Helt avgjørende

Det er ikke alltid at flyselskapene er like ivrige på destinasjoner som næringslivet vil ha. De tenker ofte mer på mer turistvennlige destinasjoner tror Storødegård.

- Jeg har likevel tro på at vi blir hørt, men det må dokumenteres at det er et behov for slike ruter. Og dersom de blir etablert er det også viktig at næringslivet tar rutene i bruk, understreker hun.

Viktigheten av direkteruter kan ikke understrekes for ofte ifølge Storødegård.

- Det er helt avgjørende at vi næringslivet får de rutene de vil ha dersom vi skal fortsette å være en attraktiv region i fremtiden, sier hun.

Regiondirektør Merethe Storødegård i NHO Trøndelag mener det er avgjørende at næringslivet blir hørt når det gjelder direkte flyruter. Foto: LEIF ARNE HOLME