Det var under en treningstur ved 13-tiden mandag at en F-16 fløy inn i en høyspentledning i Grong i Nord-Trøndelag. Piloten kom uskadd fra ulykken, men flyet fikk kutt og skraper i drivstofftanken, samt noen kutt i den ene vingen.

Store skader

Selve strømlinjene ble ikke skadet av ulykken, men de to topplinjene som fungerer som lynavledere falt ned, og surret seg rundt strømlinjene.

Ledningsmester Dagfinn Hansen i Statnett har hatt folk på stedet siden mandag kveld, og karakteriserer skadene som store.

- Mastene er ikke skadd. Men de to topplinjene er kuttet, og surret seg rundt strømlinjene. Det er vanskelig å helt beregne skadene, men det er nok skader for minst 500 000 kroner. Vi regner med at det meste er ryddet opp i løpet av neste uke, men allerede nå vet vi at vi må tilbake til høsten for å strekke ut den ene linja, sier Hansen, og påpeker at ingen strømforbrukere vil merke noe til oppryddingen.

Sammenstøtet skjedde i en dal langs fylkesvei 74, mellom Lierne og Formofoss, om lag12 kilometer øst for Formofoss.

Etter ulykken er det satt ned en havarikommisjon som skal gå gjennom hendelsen, og om piloten gjorde noen feil eller ei.

Cirka 80 meter over bakken

Informasjonsansvarlig Ivar Moen i Forsvarets Hovedkvarter (FOH) opplyste til adressa.no tirsdag at 200 fot (60 meter, journ.anm.) er nedre grense for flyging i lavtflygingsområder. Han bekreftet også at høyspentledningen som ble påkjørt sto avmerket på kartet.

- Selve mastene er 33 og 17 meter høye, men vi har beregnet høyden på linjene som F-16 fløy inn i til cirka 80 meter over bakken, sier Hansen, som forteller at dialogen med Forsvaret er veldig god.

Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett sier det ikke blir anmeldelse i saken, men at skadeomfanget i første omgang tas med forsikringsselskapet.

Her skjedde ulykken som heldigvis endte godt etter at en F-16 fløyinn i en høyspentledning.
Ødelagt. To topplinjer ble ødelagt, og surret seg rundt strømlinjene etter nærkontakt med F-16. Foto: Statnett