Det er hovedkonklusjonen i en ny internasjonal rapportutarbeidet av analyseselskapet IHS på oppdrag fra bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Lederen for Norsk olje og gass, Gro Brækken, mener rapporten gir grunn til å rope varsku. Hun mener konklusjonene i praksis setter et obs-varsel ved norsk petroleumsvirksomhet.

– Årsaken er politiske beslutninger som har skapt usikkerhet, sa Brækken da rapporten ble lagt fram i Oslo onsdag.

Hun pekte blant annet på CO2-skatten som ble økt i 2013 og Stortingets vedtak om elektrifisering av Utsirahøyden.

– Uklare signaler

Forfatterne av rapporten mener politiske utspill og forslag utenom ordinære beslutningsprosesser har ført til større usikkerhet for selskaper som ønsker å investere på norsk sokkel.

– Obs-varselet tror jeg handler om prosessene, overraskelsene og et brudd med en tradisjon om langsiktighet, sier Brækken til NTB. Hun mener uklare politiske signaler kan gjør norsk sokkel mindre attraktiv.

I rapporten nevnes den økte CO2-skatten som en kilde til bekymring. I tillegg mener forfatterne at nye tiltak for å få ned de norske klimautslippene, kan bli svært kostbare.

Støres overbevisning

Arbeiderpartiets politikk nevnes spesielt, og IHS tror det er sannsynlig at partiet gradvis vil føre en mer miljøvennlig politikk.

– Dette skyldes delvis den personlige overbevisningen til den nye lederen Jonas Gahr Støre, heter det i rapporten.

Støres utspill det siste året tolkes som signaler om endring av Arbeiderpartiets oljepolitikk. Rapporten peker blant annet på forslaget om at Statens pensjonsfond utland skal trekke ut alle investeringer av kullselskaper.

Rapporten er laget i juni, altså før Støre i sin hilsningstale til AUFs sommerleir i juli kom med et budskap om å kanskje la mye av oljen bli liggende under havbunnen.

Støre understreker overfor Dagens Næringslivat partiet fortsatt skal kombinere klimahensyn med olje- og gasspolitikken.

– Formålet med klimapolitikk

Lederen for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, tror det er riktig at høyere politiske miljøambisjoner vil kunne gjøre norsk sokkel mindre attraktiv. I motsetning til Norsk olje og gass mener han imidlertid at dette vil være positivt.

– Dette er hele formålet med langsiktig nasjonal og internasjonal klimapolitikk: å gjøre det mindre attraktivt å investere i klimaødeleggende virksomhet, sier Hansson til NTB.

Brækken understreker at også Norsk olje og gass mener det er viktig å få ned CO2-utslippene på sokkelen. Bransjeorganisasjonen mener imidlertid at dagens tiltak er effektive og at de bør videreføres slik de er i dag.