- Jeg tror det er mange som ikke vet at de frarøver renholdere grunnleggende rettigheter i arbeidslivet når de legger hundrelappene på kjøkkenbenken, sier direktør i Arbeidstilsynet Ingrid Finboe Svendsen i en pressemelding fra renvasket.no.

En spørreundersøkelse viser at folk synes det er mer sosialt akseptabelt å kjøpe vaskehjelp svart, enn å kjøre både bil og sykkel på rødt lys, smake på varer som frukt og smågodt i butikken og å skrive på andres Facebook-profil, hvis de har glemt å logge av.

Mindre kritiske

Nordtrønderne minst kritiske her i landet til å betale vaskehjelpen svart, viser spørreundersøkelsen gjennomført av Norstat på vegne av treparts bransjeprogramet renhold, som er et samarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene og Arbeidstilsynet.

Bare 13 prosent av nordtrønderne mener at svart vaskehjelp absolutt ikke er sosialt akseptabelt. Andelen er 28 prosent i Sør-Trøndelag, og 31 prosent på landsbasis.

- Jeg synes det er uheldig at det er så sosialt akseptabelt å benytte ulovlige renholdstjenester. Det virker som at mange deler telefonnummeret til sin underbetalte vaskehjelp, uten at noen løfter på et øyenbryn, sier Svendsen.

I Sør-Trøndelag har ti prosent av befolkningen vaskehjelp, mens andelen er seks prosent i Nord-Trøndelag. Fire av fem fant vaskehjelpen via venner, kolleger og familie, viser undersøkelsen.

Halvparten svart

Ifølge pressemeldingen får over 250 000 nordmenn hjelp til julevasken av vaskehjelp, og minst halvparten betaler svart.

- Svart vaskehjelp gir kanskje en ren stue, men er langt fra stuerent. Folk flest er tilsynelatende ikke klar over hvordan arbeidshverdagen til mange vaskehjelper er. Forestill deg at du aldri vet hvor lang arbeidsdagen blir, eller hvorvidt du har en jobb neste uke eller måned. Mange renholdere har arbeidsforhold som er under enhver kritikk, sier Svendsen.

Skal ha id-kort

Kampanjen Renvasket.no har som mål å få flere til å benytte offentlig godkjente renholdsbedrifter, og å gi informasjon om hvordan bedriftene skal søke om godkjenning.

På nettsiden renvasket.no kan du lese hvordan du går fram for å enten kjøpe eller tilby godkjente renholdstjenester. Siden er på flere språk. Godkjente tilbydere står i renholdsregisteret, og renholderen skal ha renholdskort fra Arbeidstilsynet.