Ifølge seniorinspektør Ingar Haarstad i Arbeidstilsynet skal man bare unntaksvis arbeide i stige.

- Det er når man ikke kommer til med stillas eller lift, og det er sjelden når du maler på en fasade. Det er hovedbestemmelsen. Hvis du bruker stige, skal den ikke være høyere enn seks meter, og cirka fem meter er maks arbeidshøyde. Den skal være sikret mot utglidning og velting, og må gjøres fast i bunn og topp, sier Haarstad.

Bildet fra Ilevollen er tatt i slutten av mai. Etter å ha fått tips, ringte Arbeidstilsynet til Nidaros Malerservice, og dro så på tilsyn. Da de kom til arbeidsplassen, var bruken av stige avsluttet. Etter tilsynet sendte Arbeidstilsynet varsel om at de vurderte å gi pålegg til bedriften. De ba blant annet om kopier av rutiner for arbeid i høyden, og en bekreftelse på at han som står i stigen får opplæring i dette på et egnet språk.

Arbeidstilsynet har i ettertid mottatt kopier fra Nidaros Malerservice av etterspurte rutiner for HMS (helse, miljø og sikkerhet), og bekreftelse på at opplæring er gitt etter tilsynet i Ilevollen. De gir derfor ikke pålegg om dette.

- Velger stige

I juni fikk Arbeidstilsynet nok et tips om Nidaros Malerservice. Firmaet hadde da en ny jobb i Tobb-borettslaget Kirkebakken på Hallset på Byåsen, hvor de malte balkongene. Malerne sto også der i stiger, og malte balkongrekkverk i tredje etasje.

- Alle ansatte har fått info om at de ikke skal bruke stige når det er så høyt, sier verneombud Tore Værnes i Nidaros Malerservice.

Han sier bedriften har tatt opp med de ansatte at de ikke skal stå og male i stige over tid.

- Vi har gått gjennom det mange ganger, at de kun skal benytte stige når det er nødvendig, og ikke i høyder som er uforsvarlig. Men hva de gjør når lederne ikke er i nærheten er vanskelig å kontrollere, sier Værnes.

Kontaktet styreleder

De ansatte hadde tilgang til lift både i Ilevollen og Kirkebakken, opplyser Værnes. Arbeidstilsynets rapport bekrefter at det var både stillas og lift i Ilevollen.

Da seniorinspektør Pål Martin Søraas i Arbeidstilsynet fikk tips om Nidaros Malerservices ulovlige arbeid i stige i Kirkebakken, tok han kontakt med styrelederen i borettslaget.

- De er bestiller av arbeidet og har byggherreansvar når det gjelder helse, miljø og sikkerhet. Jeg tror ikke borettslagene er klar over hvilke plikter og ansvar de har når de setter i gang arbeid på egen boligmasse. Vi velger å bevisstgjøre kundene om ansvaret, og det er mer effektivt enn at vi springer på måfå etter lovbrudd, sier Søraas.

- Ikke risiko

I sommer fikk Arbeidstilsynet tips om at nok et firma, Sentrum Bygg- og Eiendomservice, også drev med risikofylt arbeid i høyden. I Tobb-borettslaget Utsikten i Romolslia har de malt fasadene i sommer. Et bilde viser at en av de ansatte i Sentrum Bygg- og Eiendomservice står i stige og maler fasaden i andre etasje. Derya Kayhan eier og er daglig leder i Sentrum Bygg- og Eiendomservice. Hennes mann, Sinan Kayhan, som uttaler seg på vegne av firmaet, avviser at bildet viser ulovlig arbeid.

«Den ansatte står og maler i stige fordi den ikke utgjorde en risiko i forhold til fall og diverse, da denne stigen er fire meter høy og av merket Zarges (godkjent stige), og arbeidet skulle ikke foregå over lengre periode. Derfor mente den ansatte at dette var en bra løsning for å male der han skulle», skriver Kayhan i en e-post til Adresseavisen.

- Rekker ikke alle tips

Basert på tipset var Arbeidstilsynet på et uanmeldt tilsyn hos Sentrum Bygg- og Eiendomservice i Utsikten borettslag. Seniorinspektør Tommy Sletta i Arbeidstilsynet sier det ikke var grunn til å reagere på sikkerheten da.

- Da Arbeidstilsynet var til stede, foregikk det ikke arbeid i høyden, men det var stillas på stedet. Det ble opplyst av virksomhetens formann at det skulle brukes lift for å komme til på de høyeste områdene. Denne liften skulle anskaffes umiddelbart, sier Sletta.

Han sier tilsynet ikke har mulighet til å følge opp alle tips.

- Vi ser alvorlig på farlig arbeid, og når vi kommer over det stanser vi videre arbeid. Mange tips er ikke reelle, og vi må foreta skjønnsmessige vurderinger og prioriteringer, sier Sletta.

- Seriøse mister jobber

- Disse tilfellene bekrefter bekymringen i bransjen om at det er for lett å drive ulovlig, sier Vidar Sagmyr i Prosjekt Teamwork.

Prosjektet startet i sommer, og er et samarbeid mellom bedriftene som er med i Trondheim Malermesterlaug og Malernes Forening i Trondheim. Formålet er å avdekke ulovlig bruk av stillaser og stige, sosial dumping, falske godkjenninger og svart arbeid.

- De seriøse bedriftene ser at de mister mer og mer arbeid utvendig og i privatmarkedet. Det er beklagelig når store Tobb-borettslag velger å bruke de som ikke følger lover og regler, sier forretningsfører og oppmåler Jan Rune Brovold i Malernes Forening.

Bildene fra Ilevollen og borettslagene Utsikten og Kirkebakken er fra Prosjekt Teamwork. Brovold tror ikke eksemplene er uvanlige.

- I utgangspunktet velger borettslagene anbud etter prisen, og de bryr seg ikke om hva som skjer etterpå. Beboerne vil ha det billigst mulig, men sjekker ikke bakgrunnen til firmaene. Men faller noen ned fra stigen og slår seg i hjel, kan det bli dyrt for borettslaget, sier Brovold.

- Kan ikke overstyre

Begge borettslagene er tilsluttet Trondheim og omegn boligbyggelag (Tobb). Viseadministrerende direktør Torkild Iversen i Tobb sier de ikke har bistått i innhentingen av anbudene.

- Vi har ingen rett til å overstyre boligselskapene. De er egne juridiske enheter, som gjør egne avtaler med leverandørene, sier Iversen.

Tobb har etter disse to sakene sendt ut informasjon til de 500 boligselskapene de er forretningsfører for.

- Det handler om hvordan slikt arbeid skal utføres i henhold til lovverket, og ikke minst hvilket selvstendig ansvar styrer i borettslag har fordi de er oppdragsgiver. Skjer ulykker i høyden, kan styret komme i erstatningsansvar, sier Iversen.

Arbeidstilsynet dro så på tilsyn, etter å ha fått bildetips om at ansatte i Nidaros Malerservice sto og malte i stige i Ilevollen. Foto: PROSJEKT TEAMWORK
Sentrum Bygg- og Eiendomservice malte fasadene i Utsikten borettslag i sommer, og her står en av de ansatte i stige og maler fasaden i andre etasje. Sinan Kayhan avviser at dette er ulovlig. Foto: PROSJEKT TEAMWORK