Har banken tilbudt deg billigere boliglån dersom du også kjøper aksjefond og forsikring?

I så fall hører vi gjerne fra deg.

Send tipset ditt her.

Slike rabatter er nemlig i strid med den såkalte produktpakkeforskriften.

- Krav om kjøp av produkter fra andre selskaper for å få lavere utlånsrente er ikke lovlig, sier Erik Lind Iversen, fungerende direktør for bank- og forsikringstilsyn i Finanstilsynet.

Lav rente om du samler alt

Adresseavisen skriver tirsdag om at flere banker via Finansportalen.no antyder at du kan få rabatt på boliglånet dersom du kjøper flere produkter fra dem (krever innlogging). Skal en slik rabatt være lovlig, må banken kunne dokumentere at sammenkoplingen av flere produkter gir en besparelse for kunden.

Selbu sparebank tilbyr for eksempel 2,95 prosent rente via nettjenesten Finansportalen.no, men på én betingelse: At du samler dine «økonomiske behov» i banken.

Ifølge banksjef Svein Ove Sandvik gir «Selbupakken» rabatt på blant annet forsikring, forutsatt at kundens lånebehov samles i banken (se illustrasjon).

Sunndal sparebank tar et liknende forbehold, og skriver at «i den grad det er aktuelt, må kunden også etablere lån og forsikringer hos oss». Melhusbanken markedsfører et rentetilbud «for deg som samler bank, plassering og forsikring på ett sted.»

Finansportalen.no gir ingen informasjon om hva renta ville vært i de tre bankene dersom kunden kun vil låne penger.

- Ikke praktisert

Likevel mener bankene at de er godt innenfor loven.

- Vi ønsker å synliggjøre hvilken kompetanse vi har, og at vi kan bidra til at kunden tar gode valg. Men det er ikke nødvendigvis en kopling mellom lånerente og kjøp av flere produkter. Boliglånsrenta fastsettes etter en individuell vurdering, sier banksjef Svein Ove Sandvik i Selbubanken.-

- Vi ønsker jo at kundene skal bruke oss mest mulig, men vet av erfaring at det ikke alltid er slik det fungerer. For oss handler det om å få det beste ut av hvert enkelt låneengasjement, både når det gjelder risiko og muligheter for inntjening, sier kollega Jonny Engdahl i Sunndal Sparebank.

Banksjef Ragnar Torland i Melhusbanken sier banken ønsket å tilby totalkunder boliglån, men at det aldri har vært praktisert.

- De to siste årene har det i praksis ikke vært noen forskjell, sier Torvik, som nå vil endre forklaringsteksten på Finansportalen.no.