I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv går Wærsted i rette med styreleder Sverre Skogen i oljeselskapet Det norske.

Mandag antydet Skogen at Petoro lot seg presse av olje- og energiminister Tord Lien i striden om oljefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen, og at det var derfor de i tolvte time godtok den omstridte fordelingen av eierandeler.

«I Dagens Næringsliv 23. mars gir Sverre Skogen, styreleder i Det norske, en situasjonsbeskrivelse som involverer Petoro og som jeg ikke kjenner meg igjen i, og den nødvendiggjør en korreksjon. Skogen indikerer her uryddig opptreden fra såvel statsråden som undertegnede», skriver Wærsted i innlegget.

Petoro er heleid av Olje- og energidepartementet, og skal forvalte statens eierandeler i felt og lisenser på norsk sokkel.

Selskapet står sentralt i konflikten mellom Det norske og de andre medeierne i Sverdrup-feltet, fordi Petoro helt fram til ellevte time i forhandlingene støttet trøndernes krav om at verdi, og ikke volum, burde legges til grunn for eierfordelingen.

Det norske eier 20 prosent av i den delen av feltet der oljelaget er tykkest, og der den er billigst å hente opp. I nabolisensen, der Det norske ikke er medeier, er produksjonskostnadene høyere. Selskapet har fått en eierandel på tolv prosent etter den foreløpige fordelingen, men mener dette er for lavt.

Kan ikke instruere

Det norske har gått langt i å insinuere at Petoro ble instruert av Lien i siste fase av forhandlingene. Dette er noe Lien ikke har anledning til å gjøre utenom generalforsamlingene i Petoro.

«Statsråden har forholdt seg korrekt til Petoros styre og styreleder. Petoros beslutning om å akseptere kompromisset ble tatt på kommersielt grunnlag innen det mandatet som i forkant var gitt av styret til styreleder», skriver Wærsted i innlegget, og sier det ikke er uvanlig at man i slike forhandlinger finner løsninger tett opp til fristen.

Mandag hevdet Skogen at Petoro i praksis hadde sagt nei til forslaget om fordeling som hadde blitt lagt frem av Statoil, men at de etter møtet med Lien gikk fra nei til ja.

- Behov for avklaring

Ifølge Wærsted er dette feil. Hun skriver at selskapet verken hadde sagt nei eller ja.

«Petoro hadde behov for ytterligere avklaring for å få bekreftet korrekt forståelse av kompromissforslaget. Denne avklaringen, det faktum at forhandlingene ikke fortsatte, og at kompromissforslaget lå innenfor mandatet gitt av styret, gjorde at jeg valgte å akseptere kompromisset», skriver hun.

Foruten Petoro og Det norske, består Sverdrup-partnerskapet av Statoil, Lundin Norway, Petoro og Maersk Oil.

Ettersom Det norske ikke har godtatt fordelingen av eierandeler, er det opp til Olje- og energidepartementet å ta den endelige avgjørelsen.