– Jeg er enig i at nivået på arbeidsledigheten er altfor høyt. Men vi har hatt perioder med arbeidsledighet på over 4 prosent før. Det er en stund siden, men vi har vært der tidligere, sa statsminister Erna Solberg (H) i Stortingets spørretime onsdag.

Regjeringen har anslått i revidert nasjonalbudsjett at ledigheten vil stabilisere seg på dagens nivå.

– Det er ikke et betryggende anslag, 112.000 er ledige, og tallet stiger, sa Støre.

Han anklaget regjeringen for mangelfulle tiltak i revidert budsjett og slo fast at Erna Solberg ikke kan vise til eksempler på aktiv næringspolitikk.

– Ap er sene

Statsministeren svarte at regjeringen helt siden tiltredelsen har jobbet med å forbedre norsk konkurransekraft og legge til rette for en omstilling av økonomien. Hun viste til skatte- og avgiftslettelser, bedre rammebetingelser for fornybarsektoren samt investeringer innen samferdsel.

– Å si at vi bare mangler en pakke i revidert nasjonalbudsjett når hele regjeringens arbeid nettopp har dreid seg om konkurransekraft, er egentlig å komme veldig sent fra Arbeiderpartiets side, sa Solberg.

Anslag fra Norsk Industri antyder at ledigheten kan komme opp i 200.000, noe som er langt unna hva regjeringen beregner i revidert nasjonalbudsjett. I budsjettforslaget er anslagene for ledigheten 4 prosent i år og 4,1 prosent neste år. Det innebærer i så fall at toppen for arbeidsledigheten alt er nådd i denne omgang.

Tiltaksplasser

Flere tiltaksplasser er et av bidragene for å motvirke ledigheten, men KrFs Kjell Ingolf Ropstad påpekte at bevilgninger til slike plasser i fjor ble stående ubrukt.

Solberg påpekte at Nav har ansvar for dette.

– Vi klarer ikke å produsere flere tiltaksplasser enn det Nav klarer å etterspørre, sa Solberg.

Hun trakk også fram at tiltaksplasser er viktigst for dem som står svakest på arbeidsmarkedet, mens mange av dem som nå mister jobben i oljesektoren er høyt utdannede. For disse er arbeidsplassene som skapes gjennom investeringsener i veier og annen infrastruktur viktigere enn å tilby tiltaksplasser og utdanning, mener Solberg.

– Å gjøre ingeniører til sykepleiere er ikke løsningen, påpeker hun.

Venstres Sveinung Rotevatn utfordret Solberg på hvordan omstillingen skal bidra til å skape arbeidsplasser i grønne sektorer. Statsministeren viste til at regjeringen blant annet har styrket klimateknologifondet