Forrige torsdag kom nyheten om at Statoil vil slå sammen driftskontorene på Stjørdal og i Harstad. Den nye driftsenheten skal ledes fra Harstad.

Områdesjefen i Statoil Midt-Norge, Morten Loktu, blir områdedirektør for den nye enheten. Dermed flyttes direktørfunksjonen bort fra Trøndelag. Det får sentrale politikere til å se rødt.

- Jeg gir fullhjertet støtte til at petroleumsvirksomheten går videre nordpå. Men det er fullstendig uakseptabelt at dette skal skje på bekostning av Midt-Norge. Det er rett og slett bare å glemme, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp).

Vigdenes: - Politisk begrunnet

Mandag var ordføreren i møte med Loktu og den lokale ledelsen ved Statoil på Tangen i Stjørdal. Møtet var planlagt før beslutningen om sammenslåingen ble kjent i forrige uke.

Men endringene ble et naturlig tema, ifølge Vigdenes.

- Jeg benyttet anledningen til å være ganske tydelig. Jeg klarer ikke å se de forretningsmessige begrunnelsene for det grepet Statoil-ledelsen nå tar. Det betyr at dette har vært en politisk beslutning, sier ordføreren.

- Hva mener du med politisk beslutning?

- En markering av tilstedeværelse nordpå er politisk ønsket. Men da må vi huske hva petroleumsmeldingen slår fast: Petroleumsvirksomheten på land skal følge aktiviteten utenfor kysten. I Trøndelag vil vi ha ledelse og aktiviteter knyttet til det som skjer i Norskehavet.

Vil møte Tord Lien

Vigdenes er ikke den eneste politikeren som reagerer. Sammen med fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) i Sør-Trøndelag, fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) og trondheimsordfører Rita Ottervik (Ap) sendte han før helga et brev med spørsmål om å få møte Statoil-sjef Eldar Sætre.

Ifølge Vigdenes har Statoil svart at et møte med konserndirektørene Arne Sigve Nylund og Margareth Øvrum vil være mulig. Datoen blir antakelig 13. august, ifølge ordføreren.

Mandag ble det også sendt et brev fra ordførerens kontor med spørsmål om å få møte olje- og energiminister Tord Lien.

Ble tatt på sengen

- Vi må benytte anledningen til å si klart og tydelig fra om at dette finner vi oss ikke i, sier Vigdenes.

- Statoil skal fortsatt ha et stort driftskontor i Stjørdal. Er det så dramatisk at sjefen sitter et annet sted?

- For all del, Statoil på Tangen vil fortsatt være et tyngdepunkt. Rekrutteringen av kompetent personell hit taler for seg selv. Men når man da fatter en slik beslutning, nærmest på tross av dette, så vitner det om at vi som region ikke har maktet å være tydelige nok. Vi mener det er helt selvfølgelig at aktiviteten utenfor vår kyst skal følges opp med aktivitet på land, sier han.

- Ble dere tatt på sengen av denne beslutningen?

- Vi ble informert meget kort tid før det ble offentlig. Så svaret på det er derfor ja, svarer Vigdenes.

Statoil har på sin side understreket at aktiviteten i både Harstad og Stjørdal vil bli som før.

- Vil ikke svekke Stjørdal

- Statoil vil forsterke satsingen i Midt- og Nord-Norge ved å slå sammen aktivitetene i ett felles resultatområde, Drift Nord. Aktivitetene fra de ulike kontorstedene vil fortsette som før, og ledelsen vil være fordelt på de ulike lokasjonene, skrev selskapet på sin hjemmeside i forrige uke.

- Norskehavet og Barentshavet er to av Statoils viktigste regioner, med betydelig aktivitet og med store attraktive uutforskede områder med langsiktig potensial. Ved å slå sammen kompetansemiljøene i begge regioner er målet å ta ut synergieffekter, kostnadsbesparelser og forsterke vårt utgangspunkt for videre satsing, het det videre.

Områdesjef Morten Loktu mener at endringene ikke går utover Stjørdal.

- Dette vil ikke svekke Stjørdal som kontorsted. Jeg kjenner det som foregår her i Midt-Norge godt, og kjenner området i nord mindre. Derfor tror jeg det er lurt av meg å bruke mer tid der, sa Loktu til adressa.no før helgen.

Morten Loktu, som i dag er Statoils områdedirektør for Midt-Norge, tar over som direktør for Drift Nord. Den nye driftsenheten består av driftsenhetene i både Stjørdal og Harstad. I løpet av året kommer Loktu til å flytte sitt kontor fra Stjørdal til Harstad. Foto: Vegard Eggen