Skandinavias største forskningskonsern Sintef har lett etter ny toppsjef siden februar, da dagens leder Unni Steinsmo varslet sin avgang etter 11 år i jobben.

Nå er det klart at Alexandra Bech Gjørv (49) får stillingen.

Bech Gjørv er jurist og ledet blant annet 22. juli-kommisjonen, som utredet en rekke aspekter knyttet til terrorhandlingene i Oslo for snart fire år siden.

- Sintef er den mest spennende arbeidsplassen i hele Norge, sier hun til adressa.no.

- Flere kandidater

Bech Gjørv har også hatt direktørstillinger i både Norsk Hydro og Statoil, og har siden vært partner ved Advokatfirmaet Hjort i Oslo. De siste ni månedene har hun fungert som daglig leder i vindskraftselskapet Sarepta Energi.

«Styret har funnet at Alexandra Bech Gjørv er den beste til å lede Sintef inn i en ny tid. Hun har god kjennskap til Sintef, bred industriell og internasjonal erfaring og personlige egenskaper som vil bidra til å løfte Sintef videre», heter det i pressemeldingen.

Det skal ha vært flere «svært godt kvalifiserte kandidater» til stillingen, heter det videre. Bech Gjørv søkte og kom gjennom nåløyet.

«Fantastisk mulighet»

- Jeg har gjennom mange år vært vant til å jobbe tett på og lede mennesker som er eksperter. Samtidig er én av juristens styrker å trenge til bunns i problemstillinger, sier Bech Gjørv.

Hun er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo, Oxford University i Storbritannia og Suffolk University i Boston, USA. Siden februar har hun bodd på Inderøy i Nord-Trøndelag.

- Jeg er glad for at denne jobben ble ledig nå. Jeg er også godt kjent med Sintef gjennom å ha sittet i styret, sier Bech Gjørv, som også var med å ansette Unni Steinsmo.

Sintef har nær 2100 ansatte fra mer enn 70 land. Rundt 1500 sitter i Trondheim.

Må redusere ansatte

Sintef fikk et resultat før skatt på 143 millioner kroner i fjor, men varslet samtidig at den negative utviklingen i olje- og gassnæringen påvirker forskningsstiftelsen direkte.

- Vi har mistet inntekter og må redusere antall ansatte i noen miljøer som har for svak inntjening, sa konsernsjef Unni Steinsmo til adressa.no i mai.

Men forskningskonsernet jobber på oppdrag for en rekke kunder - i fjor var tallet 3850 - innen flere områder.

Tiltrer til neste år

Alexandra Bech Gjørv blir formelt ansatt i Sintef den 15. september, men overtar som konsernsjef først 2. januar 2016. Hun har tidligere sittet i Sintefs styre i to perioder, og har i tillegg vært medlem av Sintefs råd.

- Jeg vil bruke de første månedene til dialog med kunder, samarbeidspartnere og egen organisasjon. Allerede nå er det klart at jeg vil prioritere både å styrke nærheten til kunder og å sikre at Sintefs økonomiske resultater er så gode at vi fortsatt kan sette dagsorden gjennom egeninitiert forskning og investeringer i infrastruktur, sier hun i pressemeldingen.

Bech Gjørv overtar jobben etter Unni Steinsmo, som fratrer i januar neste år. Foto: ESPEN BAKKEN
Bech Gjørv har blant annet ledet 22. juli-kommisjonen. Foto: ADRESSEAVISEN