Vigdenes (Sp) raste mot Statoil da det ble kjent at områdedirektør Morten Loktu heretter skal ha sin hovedbase i Harstad, men sier at det er en kamp man nå har lagt bak seg.

Fredag hadde han besøk av Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap), og sier at de i stedet vil gjøre felles front for å hindre at Statoil sentraliserer funksjoner når selskapet nå skal gjennomføre en stor omorganisering.

Statoil skal kutte opp mot 1500 stillinger, og Vigdenes sier man har eksempler på at runder med kostnadskutt benyttes til å gjennomføre endringer som er upopulære hos politikerne.

– Det så vi da Odfjell Drilling sentraliserte sin virksomhet ved å legge ned i Stjørdal. Samtidig er det et uttalt politisk ønske at oljeaktivitet til havs også skal gi ringvirkninger på land, sier Vigdenes til Adresseavisen.

– Retter en pekefinger

Loktus forflytning skjedde da Statoil slo sammen driftsområdene i Midt-Norge og Nord-Norge, og bestemte at det nye området skulle ledes fra Harstad. Marianne Bremnes sier at det ikke var noen ulempe for dem, men at de er betenkt over situasjonen i et lengre perspektiv.

– Det er viktig at vi viser at vi følger med og at vi retter en pekefinger mot Statoil. Vi forventer at det vil være helhetlige organisasjoner både i Stjørdal og i Harstad, selv om det er fristende å sentralisere når man skal kutte kostnader, sier hun.

Vigdenes sier at de ikke har noen holdepunkter for å si at Statoil planlegger en slik sentralisering, men at de ønsker å være tidlig ute.

– Det vi opplever er at flere og flere områder blir såkalt funksjonsorganisert. Det vil si at de legges i en egen struktur hvor ledelsen sitter andre steder enn i våre regioner. Vi vil at myndighet, beslutningsansvar, og til syvende og sist årsverk, skal ligge hos oss, sier Vigdenes, som mener det vil være lite fremtidsrettet å flytte ledelsesfunksjoner sørover.

– Det er i Norskehavet og Barentshavet hvor vi har de store uoppdagede ressursene og hvor vi har store uutbygde funn, sier han, mens Bremnes legger til:

– Statoil er også helt avhengig av velvilje fra lokale politiske myndigheter, noe de ikke oppnår ved en sentralisering.

Møter Statoil-topper

Da det ble kjent at oljevirksomheten i Trøndelag skal ledes fra Harstad, gikk flere ledende politikere sammen om å kreve et møte både med Statoil-ledelsen i Norge og med olje- og energiminister Tord Lien (Frp).

Vigdenes sier at de vil møte Statoils konserndirektør Arne Sigve Nylund og Margareth Øvrum førstkommende torsdag, mens de skal ha et møte med Tord Lien den 20. august.

– De vil få møte et felles trøndersk politisk miljø, og alt vi sier vil være i samsvar med holdningene i Harstad, sier Vigdenes.

– Ikke grunn til bekymring

Statoils talsperson Ola Anders Skauby sier til Adresseavisen at Vigdenes og Bremnes ikke har grunn til bekymring.

– Ved å samle de to driftsområdene Midt og Nord og forbedre driften på tvers av områdene, så er hensikten nettopp å ta ut synergieffekter, spare kostnader og styrke mulighetene for satsing i disse områdene. Vi ønsker å bygge videre på kompetansen vi har både i Midt- og Nord-Norge. Dette er sterke miljøer både innen drift og leting, og både Barentshavet og Norskehavet er langsiktige og attraktive områder for oss, sier han.

Skauby er ikke enig at i Statoil gjennom såkalt funksjonsorganisering flytter ledelse vekk fra Midt- og Nord-Norge.

– Vi organiserer oss for å gjøre de endringer vi føler er nødvendige for å oppnå bedre synergieffekter og kostnadsbesparelser, men også for å få et bedre samarbeid på tvers av organisasjonen. Dermed kan kompetansemiljøer trekke på hverandres erfaringer, sier han.

– Siden driftsområdene i Midt- og Nord-Norge er slått sammen, er det da naturlig om de blir ekstra berørt av den kommende nedbemanningen?

– I våre analyser så har vi kommet frem til et behov for å redusere antall personer i størrelsesorden 1100–1500 ved utgangen av 2016. Vi gjennomfører nå et bredt arbeid for å se hvordan dette skal gjennomføres, og det er ingenting som tilsier at behovet vil være større i disse områdene, sier Skauby.