Ved utgangen av august er 4651 personer helt uten jobb i Sør-Trøndelag, og det utgjør 2,8 prosent av arbeidsstyrken. Ledigheten i både Nord- og Sør-Trøndelag har økt med seks prosent siden august i fjor. Da var den henholdsvis 2,9 og 2,7 prosent.

På landsbasis og i Nord-Trøndelag er ledigheten 3,1 prosent, opp fra 2,9 prosent i august i fjor, viser tall fra Nav.

Flere ledige menn

I både i Trøndelag og på landsbasis øker ledigheten blant voksne menn og den synker blant kvinner. I Sør-Trøndelag har det blitt 14 prosent flere ledige menn fra i august i fjor.

«Noe av årsaken til dette er den økende ledigheten innenfor ingeniør- og ikt-fag, industriarbeid samt bygg og anlegg, yrkesgrupper med en høy andel menn», skriver Nav Sør-Trøndelag i en pressemelding.

Det siste året har ledigheten innen ingeniør- og ikt-fag økt mest i Sør-Trøndelag, med 53 prosent. Det er 408 arbeidsledige i denne gruppen nå.

Den prosentvise ledigheten har økt nest mest blant ledere, med 37 prosent. Deretter følger industriarbeid og bygg og anlegg, med henholdsvis 26 og 21 prosent.

Færre ledige unge

Samtidig som den samlede ledigheten øker, er den stabil blant unge under 24 år.

- Det er gledelig at vi ikke ser økning i ungdomsledigheten. Det er en av gruppene Nav jobber spesielt aktivt med. Vi vet at ungdommene kan få lange løp i Nav-systemet dersom de ikke kommer tidlig ut i arbeid eller aktivitet, sier fylkesdirektør Bente Wold Wigum i Nav Sør-Trøndelag i pressemeldingen.

I Sør-Trøndelag er ledigheten lavest i Åfjord med 1,4 prosent. Den høyeste ledigheten i fylket har Rissa, med 5,6 prosent.

I Trondheim er 2 946 personer helt uten jobb, tilsvarende 2,9 prosent. Det er en økning på 181 personer fra august i fjor.

I Nord-Trøndelag er ledigheten høyest i Verdal med fem prosent.

Øker mest i Rogaland

Rogaland har den største prosentvise økningen i ledighet det siste året, med 65 prosent.

- Den økningen vi nå ser er i tråd med våre anslag for utviklingen på arbeidsmarkedet. Økningen har vært særlig stor i Rogaland hvor ansatte oljenæringen er særlig utsatt på grunn av lave oljepriser og nedgang i oljeinvesteringene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland i en pressemelding fra Nav.

Sprikende tall

Tidligere denne uka kom arbeidsledighetstall fra Statistisk sentralbyrå (SSB), som viste at den sesongjusterte arbeidsledigheten i juni var 4,5 prosent på landsbasis. Ledighetstallene til Nav ligger lavere enn i arbeidskraftundersøkelsen (AKU) fra SSB, fordi SSBs tall også omfatter personer som søker arbeid uten å registrere seg hos Nav.

- Jeg registrerer at NAV-tallene og AKU-tallene spriker en del, spesielt knyttet til ungdomsledigheten. Vi ser også at ledigheten i stor grad er knyttet til olje- og gassrelaterte næringer. Enkelte fylker er hardere rammet, mens andre fylker har nedgang i ledighetstallene. Ifølge ledighetsstatistikken fra NAV går ledigheten ned i åtte fylker, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) i en pressemelding.