Høyesterett har avvist anken fra staten ved Klima- og miljødepartementet etter at staten i vinter gikk på et sviende nederlag i Borgarting lagmannsrett.

"Høyesteretts ankeutvalg finner enstemmig at verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremmet for Høyesterett (..)", heter det i beslutningen fra ankeutvalget.

Det betyr at dommen fra Borgarting nå er rettskraftig. Avgjørelsen innebærer at et knippe grunneiere i Myklebustdalen i Bremanger nå får tilkjent 1,6 millioner kroner i saksomkostninger. Avgjørelsen betyr også at Klima- og miljødepartementets tillatelse til å bygge høyspentlinja Ørskog-Fardal gjennom naturreservatet Sørdalen, er kjent ugyldig.

Ørskog-Fardal-linja er myndighetenes fremste grep for å få bukt med kraftunderskuddet i Midt-Norge.

LES OGSÅ: Ny smell på Ørskog-Fardal

LES OGSÅ: Lien trumfer gjennom monstermaster

LES OGSÅ: Du får regningen når Statnett pakker sammen (PLUSS)

Beskyldt for kameraderi

Det var daværende olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) som før jul 2011 valgte en annen trasé gjennom Bremanger i Sogn og Fjordane enn den han hadde fått anbefalt fra egne fagfolk. Beslutningen førte raskt til spekulasjoner om at Borten Moe valgte Myklebustdalen framfor Førdedalen for å unngå at bygdas Sp-ordfører, som er bosatt i Førdedalen, skulle bli skadelidende.

Grunneierne i Myklebustdalen tok fatt på en rettsmaraton som fortsatt pågår for å få stoppet høyspentlinja.

Et av angrepspunktene mot Borten Moe, er at traseen gjennom Myklebustdalen går gjennom naturreservatet Sørdalen. Daværende miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) ga i et vedtak våren 2013 Statnett dispensasjon til å gå gjennom Sørdalen, framfor alt fordi statsrådskollega Borten Moe mente et annet trasévalg ville bety store forsinkelser.

Det er dette vedtaket som nå er kjent ugyldig. Solhjell gikk langt i å innrømme at dispensasjonsvedtaket var et feilgrep i et intervju med Bergens Tidende 16. mars.

- Jeg må ha respekt for at dommen, om den er riktig, kommer til en annen konklusjon enn det vi gjorde, sa han.

Advart av embetsverket

Solhjell sto i intervjuet fast ved at avgjørelsen var i tråd med rådene han fikk fra embetsverket. Det stemmer ikke, ifølge grunneiernes advokat Magne Revheim.

"Faktum er at Solhjell fikk krystallklare advarsler fra sitt eget embetsverk mot å gi dispensasjon i dette tilfellet. I et internt notat fra avdeling for naturforvaltning til statsråden datert tre uker før dispensasjonsvedtaket ble truffet, skrev avdelingen blant annet følgende: «Det er tvilsomt at vilkåret om nødvendighet er oppfylt, siden det finnes en alternativ trasé som er like god eller bedre for de fleste interesser, inkludert naturmangfold og økonomi (...) Avdelingen vurderer at det er stor risiko for at et slikt vedtak kjennes ugyldig», skrev Revheim i et innlegg i Bergens Tidende 24. mars.

Nederlaget i Borgarting får ingen praktisk betydning for linjebyggingen, fordi Høyre-/Frp-regjeringen endret verneforskriften like før rettssaken startet.

Fikk komme tilbake

Grunneierne vant også da Gulating lagmannsrett vurderte gyldigheten av Ola Borten Moes trasévedtak. Statnett måtte pakke sammen og avslutte de pågående arbeidene i Myklebustdalen, men fikk rettens medhold i å vende tilbake etter at Olje- og energidepartementet i fjor høst opprettholdt sitt opprinnelige konsesjonsvedtak. Ifølge kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett er arbeidene med selve høyspentlinja nesten ferdig, mens trafostasjonen i samme område skal stå ferdig rundt årsskiftet.

Unntaket er sju mastepunkter i Sørdalen, der Statnett fortsatt ikke har formell adgang. Og så lenge det spørsmålet er uavklart, kan heller ikke Ørskog-Fardal-linja ferdigstilles.

Ifølge Nilson er det berammet en sak i Fjordane tingrett 7.–9. oktober om Statnetts rett til å ekspropriere området.

Ny ammunisjon

Grunneierne går samtidig til nytt angrep på Ola Borten Moes opprinnelige konsesjonsvedtak fra 2011 i en stevning til Fjordane tingrett. Målet er å få kjent også dette vedtaket ugyldig. Hvor lang tid den saken vil ta, tør ingen spekulere i, men seier og 1,6 millioner kroner i tilkjente saksomkostninger fra staten gir grunneierne ny ammunisjon.

"Grunneierne (..) fortsetter kampen for at ikke hele dalføret skal bli rasert som følge av Ola Borten Moes «politiske beslutning» til fordel for sin partifelle", skriver grunneiernes talsmann Knut Elde i en e-post til Adressa.no.

Ola Borten Moe har gjentatte ganger avvist beskyldningene om at det lå politisk kameraderi bak beslutningen om å velge traseen gjennom Sørdalen.

"Å bygge 30 mil med høyspent gjennom Sunnmøre og Sogn og Fjordane uten å berøre senterpartifolk om man velger den ene eller andre traseen, er umulig», skrev han i en SMS til Adresseavisen sommeren 2014.