Av dette går to milliarder kroner til Teknologisenteret på Mongstad som ble åpnet i mai, ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett.

800 millioner kroner går til arbeidet med planlegging og utvikling av fullskala CO2-fangst samme sted. Regjeringens mål er at en endelig investeringsbeslutning skal kunne legges frem senest i 2016.

– Stor verdi

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier regjeringens satsing på har CO2-håndtering stor verdi. Men milliardtap for Statoils oljeraffineri på Mongstad, er blant det som har skapt usikkerhet om renseprosjektet ved det tilknyttede gasskraftverket.

Klimadirektør Nils A. Røkke ved Sintef mener likevel det er forståelig pengebruk.

– Når vi er på sporet, så må vi følge opp. Det som er satt av er nødvendig for å drive teknologisenteret, og for å gå videre med fullskalarensning, sier Røkke, som likevel er skuffet over støtten til forskning på det samme temaet.

– I grell kontrast

– Det glimrer med sitt fravær i budsjettet, og det er pussig. Faktisk har forskningsbevilgningene til CCS (CO2-fangst og lagring, journ.anm.). blitt redusert med ti millioner kroner over to år, og det står i grell kontrast til satsingen på Mongstad. Dette er faktisk et område hvor fire av fem forskningsprosjekter ikke får støtte, sier han.

Røkke savner også en større oppfølging av klimaforliket i statsbudsjettet.

– Regjeringen har tidligere pekt på en styrking av forskningssenterordningen, meg jeg ser lite av det, sier han.

Sintefs klimadirektør Nils A. Røkke. Foto: Rune Petter Ness