350 arbeidsplasser i Ica, som også eier Rimi,  blir berørt etter at selskapet har inngått en avtale med konkurrenten NorgesGruppen om innkjøp og distribusjon. Samarbeidet som inngås med NorgesGruppen, er en større strategisk satsing, heter det i en pressemelding Ica sendte ut mandag morgen.

Ica har de siste årene halvert antall butikker, mistet halve sin markedsandel og tapt flere milliarder kroner. Nå ser de over fiendens linjer for å få skuta på rett kjøl.

Avtalen med konkurrenten NorgesGruppen innebærer at Ica vil kutte innkjøpsavdelingen og distribusjon av sine varer, og overlate dette til NorgesGruppen. Christine Meyer, direktør i Konkurransetilsynet, er bekymret for at avtalen skal gi kundene høyere priser eller dårligere utvalg.

I en pressemelding heter det at 350 arbeidsplasser vil bli «berørt» av omleggingen, men det er foreløpig ikke kjent hvor mange som mister jobben. Kostnadene er beregnet til cirka 150 millioner kroner.

Lagre blir avviklet

Ica vil beholde distribusjonen i Oslo, Akershus og Østfold, samt deler av Buskerud, Vestfold, Hedmark og Oppland.

Ica beholder også lagervirksomhet i Oslo, mens øvrige lagre vil bli avviklet stegvis. NorgesGruppen overtar rundt 60 prosent av distribusjonen.

I tillegg til lagerfunksjonene, vil Ica Norge også overlate alle innkjøp til NorgesGruppen, som i dag blant annet eier kjedene Kiwi, Meny, Spar og Joker.

Konsernsjef Tommy Korneliussen i NorgesGruppen sier de er tilfreds med at Ica har valgt NorgesGruppen som samarbeidspartner på logistikk og innkjøp.

– Vi gjør dette for å styrke vår konkurransekraft, og avtalen har som mål å bidra til lavere priser mot forbruker. Avtalen gir også stordriftsfordeler for vårt logistikkselskap, ASKO, som er strukturert for høy aktivitet, sier Korneliussen.

Fremtidsrettet

I dag har NorgesGruppen en markedsandel på 37,4 prosent. Med Icas andel på 14,1 prosent vil NorgesGruppen kunne forhandle på vegne av over 50 prosent av det norske dagligvaremarkedet.

– Samarbeidet med NorgesGruppen er en viktig og fremtidsrettet satsing for å sikre et godt tilbud til våre kunder og oppnå lønnsomhet i Ica Norge, sier Icas konsernsjef Per Strömberg.

Samarbeidet med NorgesGruppen innledes 1. april.