Den nye regjeringen tar ikke med seg forslaget fra den rødgrønne regjeringen om elleve måneders studiestøtte. Studentjubelen som kom i oktober har stilnet.

Vilde Coward er leder i Velferdstinget i Trondheim:

- Det er ordentlig skuffende, og jeg er mest skuffet over at dette har blitt en skyllebøtte mellom de rødgrønne og de blå som skylder på hverandre, sier hun til adressa.no.

Hun påpeker at ingen av partiene har tatt ansvar, og understreker at med 11 måneders studiestøtte kunne studentene fått en langt lettere hverdag.

- Alle vet hvor viktig det er. Med elleve måneders studiestøtte kunne studentene fokusert på eksamen i juni i stedet for å jobbe, sier hun.

Dårligere studiekvalitet

Hun forteller at studentene nærmest har gått på en rosa sky siden forslaget fra den forrige regjeringen kom. Hun, og flere med henne, hadde store forhåpninger om at studiestøtten skulle gå gjennom.

- At vi ikke får 11 måneders studiestøtte går utover kvaliteten på studiene, påpeker hun.

- Nudelromantikk

Også leder av Studentparlamentet ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, Trine Kvistad Lorentsen, uttrykker stor skuffelse.

- Vi er skikkelig skuffet over at den nye regjeringen ikkefølger opp satsingen på studenter og høyere utdanning. Fra å være vinnere avstatsbudsjett og lesesal er vi nå tilbake til nudelromantikk og deltidsjobben, sier hun i en pressemelding.

Norsk studentorganisasjon frykter også studiekvaliteten.

- Det er direkte skadelig for kvaliteten på høyere utdanning at studenter ikke får studert etter evne fordi de må bruke tiden på deltidsjobben fremfor utdanningen, sier Ola Rydje i Norsk studentorganisasjon i en pressemelding.

Styrker de ti månedene

I tilleggsproposisjonen viser den nye regjeringen til at en økning i studiestøtten ville ha hatt en budsjetteffekt på 586,4 millioner kroner i 2015. Dermed legger ikke regjeringen opp til å innføre utdanningsstøtte i elleve måneder.

Det blir likevel en økning i studiestøtten. Basisstøtten fra Lånekassen øker fra 9 440 kroner i undervisningsåret 2013-14 til 9 785 kroner i 2014-2015. Det innebærer en økning på 3,65 prosent.

- Dette er den største økningen siden 2002, påpeker Sivert Bjørnstad (Frp). Han sitter i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

- Jeg forstår at vi skuffer studentene, men elleve måneders studiestøtte står verken i programmet til Høyre eller i Sundvolden-erklæringen. Innerst inne tror jeg ikke studentene hadde forventet det, sier Bjørnstad.

Bjørnstad tviler på at det kommer elleve måneders studiestøtte i løpet av de neste fire årene, men lover at de allerede eksisterende ti månedene skal styrkes.

- Vi har fått gjennomslag for å styrke støtten utover pris- og lønnsvekst, sier han.

Ser positivt

Leder av Studenttinget i Trondheim, Simon Utseth Sandvåg, forsøker å se positivt på den nye regjeringens forslag.

- Det er bra at det blir en økning sammenlignet med tidligere, men det er synd den ikke ble så stor som vi hadde håpet. Vi må fokusere på det positive og jobbe og lobbe godt fremover for å kjempe inn det vi ønsker, sier han til adressa.no.