Eva Karin Haugen og samboeren Per Sten Andersen investerte over 200 millioner kroner i eiendom uten å si et pip til medlemmene av aksjespareklubben TA Invest.

Det kom fram under Haugens forklaring i Oslo tingrett tirsdag.

- På det meste eide vi 50 leiligheter. Det aller meste av dette var i Trondheim, sa Haugen.

Mesteparten i Trondheim

Haugen flyttet til Oslo i 1988 og jobbet i mange år som aksjemekler, men holdt hele tida tett kontakt med familie og venner i hjembyen Trondheim. Da Haugen og Andersen bestemte seg for å investere penger fra TA Invest i eiendom, valgte de å plassere mesteparten i Trondheim.

- Det var det markedet jeg kjente best, sa Haugen.

TA Invest var en aksjespareklubb som i utgangspunktet ikke hadde innhentet medlemmenes tillatelse til å plassere penger i eiendom. Derfor bestemte Haugen og Andersen seg for å holde eiendomskjøpene hemmelig.

- Utad til medlemmene skulle vi kommunisere at vi hadde investert i rentepapirer, sa Haugen.

I 2005 bestemte Andersen og Haugen seg for å plassere 30 millioner kroner i eiendom. Nye boliger i Ilsvika var det første prosjektet de kastet seg på.

- Dette var leiligheter som egnet seg veldig godt for resalg, fortalte Haugen.

Korthuset raste

Tre år seinere var investeringene kommet opp i mellom 200 og 250 millioner kroner. Haugen innrømmet i retten at hun ble litt bitt av basillen da snøballen hadde begynt å rulle. Hun så stadig nye muligheter til å tjene penger. Planen var å surfe på oppgangen i eiendomsmarkedet, og å utnytte egne ferdigheter til innredning, og så selge med gevinst.

Det skjedde ikke. Haugen fortalte at hun av flere årsaker aldri kom skikkelig i gang med resalget. I 2007 begynte eiendomsmarkedet i Trondheim å butte, og under finanskrisen i 2008 var det tilnærmet full stopp.

Samtidig presset medlemmene i aksjespareklubben på for å få utbetalt penger de hadde skutt inn, pluss den skyhøye avkastningen som Per Sten Andersen hadde oppgitt. Andre ba om en full oversikt over hvor pengene var plassert, noe Andersen og Haugen ikke kunne imøtekomme.

I 2009 raste hele korthuset, og TA Invest havnet i skifteretten.

- Hadde vi fått ro til å selge unna eiendommer slik vi planla, hadde situasjonen i dag vært helt annerledes, sa Haugen.