Det kom fram under Eva Karin Haugens forklaring i Oslo tingrett tirsdag.

- Våre nærmeste så vel hvor mye Per og jeg slet. Jeg tror de ville gjort hva som helst for å få bort de som skapte furore i klubben. De ville hjelpe oss med å få litt ro, men resultatet ble dessverre at vi ikke kom ikke så langt, la hun.

Haugens søster var blant de som skjøt inn lånte penger for å holde skuta flytende rett før kollapsen i 2008-09. Pengene skulle brukes til medlemmer som presset på for å få ut pengene de hadde skutt inn, samt en eventyrlig avkastning som de var forespeilet.

- For å skape ro

- De som hjalp oss med opplåning visste at pengene skulle gå ut til medlemmer i klubben for å skape ro.

- Fikk de andeler i klubben tilsvarende det de skjøt inn? Ville aktor Christian Stenberg vite.

- Det ble ikke regnet som innskudd i klubben. De gjorde det rett og slett for å hjelpe oss, svarte Haugen.

Trondheimskvinnen tegnet i retten tirsdag et dramatisk bilde fra innsida av aksjespareklubben TA Invest i månedene før kollapsen våren 2009. Rundt 400 medlemmer skal ha skutt inn over 500 millioner kroner før finanskrisen rammet høsten 2008. Da ville ”alle” ha ut pengene sine samtidig, og brev, telefoner og e-poster fra medlemmene og deres advokater haglet inn.

Nær en kvart milliard

Det medlemmene ikke visste, var at mesteparten av pengene i klubben var syltet ned i eiendom, hovedsakelig i Trondheim. Dette startet allerede i 2005, men medlemmene fikk vite at disse investeringene var ”rentepapirer”.

Beslutningen var å bruke 30 millioner kroner av medlemmenes penger til eiendomskjøp, som paret regnet som en sikker investering. Tre år seinere var summen kommet opp i 200-250 millioner, ifølge Haugen, men fortsatt var ikke medlemmene informert.

- Jeg tar all verdens kritikk for det. På det tidspunktet burde vi bestemte oss for å investere i eiendom, burde vi gått ut og informert om det. Men den første investeringen vi gjorde var ment å være et resalg. I 2006 var markedet veldig bra, og vi var overbevist om at vi kom til å få solgt ut til gode priser.

Da presset for å få ut penger tiltok, kollapset hele systemet: Raske salg av 50 eiendommer i et marked preget av finanskrise og lånestopp var ikke mulig, og våren 2009 var konkursen et faktum.

Nå er Haugen og Andersen tiltalt for å ha svindlet 239 medlemmer for 342 millioner kroner, samt flere brudd på regnskaps- og skattelovgivningen.