Politikerne ble tatt med på en tidsreise der de rødgrønne hadde vunnet valget, og de skulle forhandle frem en ny regjeringserklæring. Rovdyr var ett av de heteste stridstemaene under disse forhandlingene, og det ble en skarp diskusjon mellom SVs representanter på den ene siden, og Sps på den andre

Der sa statsråden rett ut at hun ikke tror på noe av det Miljødirektoratet sier når det gjelder brunbjørn.

Full tillitskrise

Overfor Adresseavisen fastholder Marit Arnstad den sterke kritikken i ettertid.

– Hovedpoenget mitt er at det er full tillitskrise mellom partene i rovdyrspørsmålet. Det er vanskelig å ha tillit til beslutningene Miljødirektoratet tar, samtidig som mange ikke har tillit til bøndenes tapstall. Det betyr at det er en gjensidig tillitskrise. Det alvorligste problemet er at partene ikke stoler på hverandre. Og jeg gjør det ikke heller.

– Én ting er at bønder ikke stoler på faginstansene, noe annet at en statsråd ikke gjør det?

– Det illustrerer tillitskrisen. Selve kjernen i rovdyrforliket er at vi skal ha fire bestander med store rovdyr, samtidig som det skal være beiting i beiteområdene. Spørsmålet jeg stiller er: Er det mulig å når du ser hvor vanskelig det har vært å få fellingstillatelse på rovdyr?

Het diskusjon

– Men det du sa var at du ikke tror på tallene. Hvorfor det?

– Dette er i realiteten en felles bjørnestamme, og bjørnene beveger seg fritt over grensa. Når tallene er så forskjellig på svensk og norsk side, blir jeg alvorlig i tvil om de tallene Miljødirektoratet kommer med.

– Du var ikke bare i tvil, du sa du ikke trodde på noe av det Miljødirektoratet sier?

– Da dro jeg det nok langt i en het diskusjon med Snorre Valen. Det er vel riktigere å si at jeg tviler på det de sier. Men hovedpoenget mitt er at det er en stor tillitskrise mellom partene, og så lenge vi har den, kommer vi ikke videre.

– Hvordan kan du som statsråd si at du har manglende tillit til et organ som leverer faglig grunnlagsmateriale for ditt eget departement?

– Det må være lov å si at du er i tvil. Dette er en regional diskusjon om brunbjørnbestand jeg som førstekandidat i Nord-Trøndelag må ha lov å delta i, selv om jeg er statsråd.

Blir viktig forhandlingstema

– Hva mener du kan gjøres?

– Intensjonen i rovdyrforliket, er ytterst krevende, og da er det vanskelig å akseptere at fellingstillatelsene sitter langt inne.

– Har det ikke vært gitt mange fellingstillatelser i sommer?

– I Nord-Trøndelag har fylkesmannen vært rask. Problemet er ofte at den varer så kort tid. Man må få drive en reell jakt for å oppfylle rovdyrforlikets kjerne. Når det er sagt tror jeg at dersom det kommer en ny rødgrønn regjering vil dette bli et viktig forhandlingstema.

I ettertid sier Snorre Valen at han legger til grunn at en statsråd har tillit til sine underliggende etater. Samtidig mener han at diskusjonen «illustrerer Sps problem i rovdyrpolitikken».

– I saker med sterk uenighet er det desto viktigere at vi forholder oss til fakta, statistikk og vitenskap. Det klarer ikke Sp i denne saken, da skal man diskutere med magefølelsen som utgangspunkt. Jeg reagerer også på at det har blitt mer og mer populært å angripe de statlig miljøetatenes troverdighet. Dette er profesjonelle, dyktige folk som har et stort ansvar på viktige områder, sier Valen.