Engasjementet har vært stort, etter at Adresseavisen forrige uke skrev om Telenors reklame, som har fått kommentarer for å fremstille trøndere som lettere tilbakestående.

Skuespilleren i reklamen, Frode Eggen fra Melhus, har selv mottatt en rekke henvendelser i forbindelse med saken, som har utviklet seg til en humoristisk støtteerklæring til det trønderske folk. Meldingene har også haglet inn.

- Ekstra mye trønder

Skuespilleren har selv lagt ut oppfordring på sin Facebook-side om å tenne lys for trøndere.

Men saken og engasjementet har også blitt lagt merke til utenfor Trøndelag. I Bergen stilte Kenneth G. Wikdahl opp på den tradisjonsrike Lysfesten. Ikledd skinnvest og plakat med teksten «Trøndere er ikke tilbakestående» ble han lagt godt merke til i folkehavet.

- Jeg fikk mye oppmerksomhet, og mange tok bilder sammen med meg. Jeg var alene om markeringen for trønderne, men etter å ha bodd 12 år på Vestlandet blir du ekstra mye trønder. Så vi var likevel godt representert, sier Wikdahl.

Støtte fra flere hold

Han har selv ingen forståelse for de negative reaksjonene som har kommet i forbindelse med Telenors reklame. Som et humoristisk stunt valgte han likevel å møte opp med plakaten, som også hadde teksten «Frode Eggen - årets trønder».

Flere trønderske profiler, deriblant Margaret Berger, kastet seg på støtteerklæringene. Musikeren delte bildet av Wikdahl på Twitter for å vise sympati med sine.

- Trønderen er egnet til humor, så det er naturlig å bruke en fra Trøndelag som karakter i en slik setting. Alle deler av Norge har sine egne stereotyper. I Trøndelag har vi hele tiden brukt disse til humor på egen bekostning. Det må vi fortsette med i fremtida også, mener Wikdahl.

- Tenn lys

Det er ikke første gang debatten om trønderes roller på tv herjer. Adresseavisen har tidligere skrevet om rare tegneseriekarakterer som snakker trøndersk, og eksperter som mener stemplingen kan ødelegge barns språklige selvtillit.

Skuespiller Eggen har selv ikke vært tilgjengelig for intervju mandag. Han skriver i en sms til Adresseavisen at han nå må bruke energien på karrieren.

- Nå må jeg fokusere på skuespillerarbeidet for å sikre topp prestasjoner i tida framover. Ta vare <3 Tenn lys <3, skriver Eggen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.