Wannabo og kameraten Stig Hay (41) er selv ute med kollegaer fredagskveld. De er positive til å ha retningslinjer knyttet til alkoholbruk i jobbsammenheng, men understreker at lønningspils er viktig.

- Vi er positiv til både lønningspils og retningslinjer. Regler kan bidra til at det skjer i mer ryddige former, sier Wannabo.

LO mener at alle arbeidsplasser bør ha klare kjøreregler som beskriver bedrifters holdning til rusmiddelbruk. LOs distriktssekretær i Sør-Trøndelag, Kristian Tangen, mener bedrifter bør ha alkoholregler, blant annet for lønningspilsen.

- Vi vet at 43 prosent av det totale alkoholforbruket forekommer i arbeidsrelaterte situasjoner. Selv om selve arbeidslivet er mer eller mindre rusfritt, blir stadig gråsonene mellom arbeidslivet og fritid utfordret, uttalte Tangen til Adresseavisen.

Les også: Én av fire har gått på jobb i bakrus

Les også: Da søsteren døde av alkoholmisbruk, sluttet Dulee Johnson å drikke

Kan føle seg ekskludert

Tangen mener mange vil føle lønningspilsen som ekskluderende. Kameratene Wannabo og Hay, som jobber i DnB, kan forstå at noen kan føle det slik.

- Jeg ser problemet med at noen kan føle seg ekskludert, men jeg har selv vært på lønningspils uten å drikke alkohol. Det var null problem. Det går fint å ikke drikke alkohol selv om man er med andre som gjør det, sier Hay.

Les også: Nordmenn mener det drikkes for mye i jobbsammenheng

Les også: Mange vil ha utvidet skjenketid i Trondheim

- Regler ikke løsningen

Fredrik Samdal (26) og Kristin Langemyhr (24) synes det er for mye fokus på alkohol i jobbsammenheng, men mener at regler ikke er riktig.

- Jeg er ikke enig i at regler er løsningen. Da blir det bare regler her og der. Det er ikke bra å få regler og retningslinjer tredd nedover hodet. Mange kan kanskje føle en frihetsberøvelse. Man bør heller bruke sunn fornuft i slike situasjoner, sier Samdal, som jobber i kirken.

LO får henvendelser fra medlemmer som ikke ønsker å delta på sosiale sammenkomster etter jobb, fordi det ofte skal drikkes alkohol. Samdal og Langemyhr mener at det er utfordrende å være avholds i Norge.

- Det er vanskelig å være avholds i en slik alkoholkultur som Norge har. At man skal føle på drikkepress også i arbeidslivet, er dumt. Da kan man føle seg ekskludert, sier han.

Langemyhr er selv avholds og har følt seg ekskludert.

- Det er noen ganger jeg har følt meg ekskludert, men det er ikke i jobbsammenheng. Det har vært i studentlivet, sier Langemyhr, som går lærerstudier.

Les også: Hver tiende sjåfør innrømmer å ha kjørt med promille

Les også: Prikker skal forhindre alkohol-brudd neste år

- Rart

Arild Blomli (41) er kokk ved Søstrene Grene, og er uenig i LOs forslag om alkoholregler.

- Jeg synes det høres rart. Lønningspils er ofte ikke i regi av arbeidsplassen. Når det gjelder andre sosiale sammenhenger, der arbeidsgiver er arrangør, bør ikke arbeidsgiver skape drikkepress, sier han.

For mye fokus: Fredrik Samdal og Kristin Langemyhr synes det er for mye fokus på alkohol i jobbsammenheng, men mener at regler ikke er riktig. Foto: Anette Sivertstøl
Uenig: Arild Blomli er uenig i LOs forslag om alkoholregler. Foto: Anette Sivertstøl