- Det er viktig for oss å sikre fortsatt drift for landbrukseiendommene som berøres av utvidelsen av flystasjonen. Vi har derfor kjøpt inn eiendommer slik at grunneiere kan bytte areal med oss, sier Olaf Dobloug, direktør i Forsvarsbygg kampflybase i en pressemelding.

650 mål forsvinner

I forbindelse med utvidelsen av kampflybasen i Ørland på Fosen i Sør-Trøndelag, forsvinner det som i dag er 650 mål med matjord ved flyplassen. Matjorda må gi plass for 600 meter ekstra rullebane.

Forsvarsbygg har som kompensasjon kjøpt 435 mål med matjord, som skal fungere som en kompensasjon for gårdbrukerne. Noe av jorda er kjøpt opp av gårdbrukere som i dag driver jorda.

- Må kompenseres økonomisk

Overfor NRK uttaler leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo, at bøndene i tillegg til erstatningsjord også bør få en økonomisk kompensasjon.

- Det må også kompenseres økonomisk for bortfallet av jorda. Ellers vil jeg si at mange bønder på Ørlandet er fortvilet og frykter forframtida si som følge av utbyggingen av flybasen, sier Rosmo til NRK.

Jorda som bøndene må avstå kan driftes som matjord frem til høsten 2015, da arbeidet med rullebanen tar til, skriver Forsvarsbygg i pressemeldingen.