Både i helga og mandag kom det inn meldinger til operasjonssentralen til politiet  i Sør-Trøndelag om folk som gikk på den islagte Bjugnfjorden. Det er det ikke alle som er like fornøyde med.

- Jeg fikk en bekymringsmelding klokka 15.30, og ringte operasjonssentralen med en gang selv. Det er slettes ikke bra at folk går på isen, sier brannsjef Johan Uthus i Fosen brann- og redningstjeneste.

- Det er ekstremsport, mener han.

- Helt trygg

Hobbyfisker Knut Lien fra Bjugn er av en annen mening.

- Isen er helt trygg, mener han.

72-åringen var i ettermiddag ute på Bjugnfjorden og fisket. I måneskinnet kom han inn til land på spark med en bøtte full av dagens fangst.

- Jeg har målt istykkelsen flere steder ut til råken, der skipene har gått. Den er stort sett 25 centimeter tykk hele veien. Jeg kan i hvert fall garantere at isen er trygg helt ut ved Bjugn kirke, sier Lien.

Han har drevet med isfiske på Bjugnfjorden hver vinter helt siden guttedagene. Lien mener imidlertid at folk bør være påpasselig ved råken.

- Jeg kunne ha gått over råken i dag tidlig, for da hadde det frosset på så mye. Jeg tror imidlertid ikke at det er å anbefale, sier han.

- Hold deg på land

Operasjonssentralen snakket med en lokal politibetjent som også hevder at isen er trygg. Råken har kommet etter at en isbryter har kjørt i fjorden.

Brannsjefen er ikke enig, og ber alle om å holde seg langt unna den forlokkende fjorden.

- Det er en råk midtfjords, og den bør du i alle fall ikke bevege deg mot. Det finnes sikkert noen plasser hvor isen er tykk nok, men jeg vil anbefale at man holder seg på land, sier Uthus.

Folk må ikke tro at islagt fjord og islagt innsjø har like stabile forhold.

- Isen brytes opp på grunn av bølgegang og forskjellen mellom flo og fjære. Man befinner seg på et isflak, sier Uthus.

Knut Lien viser frem dagens fangst. Foto: ALEXANDER KILLINGBERG
Skip som seiler ut og inn Bjugnfjorden lager en råk midt på fjorden. Foto: ALEXANDER KILLINGBERG