Klokken 12 onsdag ettermiddag ble strømfisket etter gjedde avsluttet i Lømsen i Steinkjer.

Spesialbåten til Norsk institutt for naturforskning (NINA) har siden mandag kveld jaktet etter gjedde i den drøyt to kvadratkilometer store innsjøen.

Fiskeriforvalter Anton Rikstad har vært svært bekymret etter at det ble tatt én gjedde og én abbor i Lømsen i forrige uke. Den to kvadratkilometer store innsjøen har aldri før huset de to fremmede fiskeartene. Rikstad, grunneiere og fiskere fryktet gjedda skulle ta seg ned den fire kilometer lange elva til Snåsavatnet.

Over 2000 fisker

Ingen vet når eller hvor mange gjedder og abbor som er satt ut i Lømsen. Initiativtaker Aleksander Holmstad vet ikke om han skal være glad eller lei seg i mangelen på gjeddefangst.

- Dessverre, eller heldigvis, har vi ikke fått verken gjedde eller abbor. Vi har sjekket nesten tusen ørreter med el-båten til NINA. I tillegg har vi tatt nesten 1200 ørreter på garna. De skal også sjekkes igjen i ettermiddag, forteller Holmstad til adressa.no.

- Hva gjør dere nå?

- Vi fortsetter med garnfiske frem til elva. Vi har fått tilbakemeldinger på at mange sportsfiskere har lyst til å hjelpe til i helga. Da tar vi en pause fra garnfiske og slipper dem til. I går stengte vi elva mellom Lømsen og Snåsavatnet fysisk med netting. Vi har hatt garn stående, men nå er det fysisk umulig for en fisk over 50 gram å komme seg ut i Snåsavatnet, sier Holmstad.

Tre års fengsel

Da man verken vet når eller hvor mange gjedder som kan være utsatt, vet man heller ikke om rovfisken har gytt i Lømsen. Årets yngel er ennå for små til å kunne oppdages, men Holmstad tar det som et godt tegn at de ikke har funnet fjorårsyngel.

Politiet regner utsettelsen av gjedde i Lømsen som en grov overtredelse av naturmangfoldloven. Strafferammen er tre års fengsel.

Politiet ber personen eller personene som satte ut gjedda og abboren om å melde seg til politiet. Politiadvokat Amund Sand i Nord-Trøndelag opplyste i går at vedkommende ved å melde seg vil nyte godt av en ikke ubetydelig tilståelsesrabatt.

Fiskeforvalter Anton Rikstad er bekymret for at de ikke finne de to siste gjeddene som skal være utsatt i Lømsen, nord for Steinkjer. Foto: Leif Arne Holme