Natt til onsdag havnet en buss som var på vei fra Trondheim til Bergen i grøfta på E6 ved Fokstua på Dovrefjell i Oppland. Ingen av de 13 passasjerene om bord fikk fysiske skader da vinden grep tak i bussen og den havnet på siden i grøfta.

Det siste døgnet har det blitt målt svært sterk vind i Oppdal og på Dovrefjell.

Lastebilsjåfør Sigurd Hanssen var selv på vei over Dovrefjell tirsdag ettermiddag, og ringte derfor Statens vegvesen på 175 for å høre hva som ble sagt om fjellovergangen.

- Jeg fikk vite at fjellovergangen var åpen, men det ble ikke sagt noe om hvor ille det var. Det blåste heftig, det var nærmest storm. Jeg holdt på å blåse av veien selv, sier han til Adresseavisen.

Vindmåler ute av drift

Han kom i kontakt med Vegtrafikksentralen, og fikk vite at de kun oppdaterer føre- og værforhold tre ganger i døgnet.

- Det er galskap slik situasjonen var i går. Det var også en vindmålertavle på Dovrefjell som var ute av drift, sier han.

Bussjåfør Lasse Tenden i Nettbuss sa til NRK Sogn og Fjordane at det var sterk vind som var årsaken til at bussen ble kastet av veien og landet på siden.

- Dette er vel det mest ekstreme jeg har vært borti. Det kom ei vindkule som jeg aldri har opplevd maken til, og det var ikke mulighet til å håndtere bussen, fortalte Tenden.

Politiet opplyste i natt at vindmåleren på Dovrefjell var ute av drift. Tenden forteller at det ikke er første gang at den ikke fungerer.

- Vindmåleren hadde sagt mer om situasjonen så vi slapp å erfare det i praksis, sier han til NRK.

Oppdaterer tre ganger

På spørsmål om han ville kjørt videre dersom vindmåleren hadde fungert, så svarer den erfarne bussjåføren følgende:

- Det vet jeg ikke. Men om det var så ekstremt som det var i natt da det skjedde, så er det klart at veien kanskje burde vært stengt for trafikk.

E6 over Dovrefjell var stengt på grunn av uværet tidlig onsdag morgen, men klokken 08.00 ble veien åpnet for trafikk. Klokka 11.30 ble E6 nok en gang stengt på grunn av uvær.

Trafikkoperatør Ina Mari Norum ved Vegtrafikksentralen Midt bekrefter at de har en avtale med entreprenørene som sikrer oppdatering om morgenen mellom klokka 05.00 og 06.00, tidlig ettermiddag i 14-tida og på kvelden i 18-tida.

- Vi får ikke mer enn det, vi må støtte oss til andre værvarslingstjenester som for eksempel yr.no eller våre egne webkamera. Men vi merker raskt hvis det er noe spesielt på bestemte veier, da ringer folk inn tips. Det er vi avhengig av, sier hun til Adresseavisen.

Buss lå rett bak brøytebil

Hun forteller at det kan skifte raskt på Dovrefjell, og de får raskt vite fra entreprenørene om det er skikkelig ille føreforhold.

- De kjører hele tiden rundt omkring på veiene, og sier selvsagt ifra hvis det er noe spesielt, sier hun.

Trafikkoperatør John Flinning i Vegtrafikksentralen Øst forteller til Adresseavisen at de fikk vite at det var en kommunikasjonsfeil på vindmålertavlen på Dovrefjell like før jul.

- Jeg fikk akkurat tilbakemelding om at det var uvisst når dette blir fikset. Det kan hende man må vente til etter nyttår, sier han.

Seksjonssjef Asbjørn Stensrud i Statens vegvesen opplyser at de har fått en skriftlig redegjørelse av driftsentreprenøren når det gjelder forholdene som rådet da bussen blåste av E6 i natt.

- Bussen lå rett bak brøytebilen, og sjåføren i brøytebilen oppfattet ikke værforholdene som så utfordrende. Det må ha vært et skikkelig vindkast som tok bussen der og da, sier han.

- Alvorlig situasjon

Han forteller at det ble gjort en fortløpende vurdering om stenging av fjellovergangen. Friksjonen på veien var også tilfredsstillende.

- Ut fra opplysningene som entreprenøren satt med, så gjorde han en riktig vurdering ved å ikke be om at veien ble stengt. Det er vanskelig å klandre ham for det, sier Stensrud.

- En buss blåste av veien. Mener du at veien burde vært åpen?

- Vi ser alvorlig på situasjonen. Det er det jeg ønsker å si om saken. Vi er veldig glad for at det ikke ble personskade. Dette er en høyfjellsovergang, og det er sterke lokale variasjoner i vinden. En buss blir ekstra eksponert for vinden, sier Stensrud til Adresseavisen.

Vindmåleren ved målestasjonen Drivdalen på 680 meters høyde i Oppdal registrerte mellom klokken 10 og 11 onsdag formiddag et vindkast på 170 kilometer i timen.

I Oppdal ble vinden målt til 29 meter i sekundet onsdag ettermiddag. Foto: TOMMY FOSSUM
Natalie Lovise Lie var en av passasjerene om bord i rutebussen mellom Trondheim og Bergen. Hun våknet og skjønte at noe var alvorlig galt. Bussen hadde blitt blåst av veien på Dovrefjell. Foto: Natalie Lovise Lie