Politivedtektene for din kommune er å finne på lovdata.no. Trykk for å se større bilde. Foto: Skjermdump

Visste du at i noen trønderske kommuner risikerer du fengselsstraff for kortspill på offentlige toalett? Ikke?

Da har du kanskje ikke sett nøye nok på kommunenes politivedtekter.

I Norge kan kommunene regulere samfunnsområder som angår lov og orden, dyr, barn, pantelån til lokale forhold gjennom å vedta politivedtekter.

Noen av dem er snodigere enn andre, og i sommer har VG sjekket ut rare politivedtekter i hele Norge. Adressa.no tok en runde på Midt-Norge.

Maskeforbud

I Skaun og Verran kommune er det delvis maskeforbud.

På eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted, kan ingen uten politiets tillatelse vise seg maskert eller i drakt som er egnet til å forstyrre den alminnelige orden eller ferdselen.

I Flatanger kommune lønner det seg ikke å være lett på tå. Dansing er nemlig ikke lov i nærheten av en offentlig vei.

Trubadurforbud

I den folkekjære musikk-kommunen Namsos, er det ikke lov til å synge høylytt på åpen gate, eller riste tøy på offentlig sted. De er også forbudt å spille kort på offentlig toaletter, og er du privilegert nok til å ha en båt uten kalesje ved kai eller havn, er det bare å legge vekk kortstokken.

I tillegg er det forbudt å nyte eller forsøke å nyte en rusdrikk om bord i båten.

Dersom du blir frustrert av vedtektene og ønsker å vise din avsky mot kommunen, kan spytting på fortauet sørge for et ubehagelig møte med politiet.

Spesielle vedtekter

Påtaleleder Sigbjørn Bjerkem i politiet i Nord-Trøndelag sier en del særegne vedtekter fremstår litt spesielle fordi de ble festet for mange år siden.

- Jeg har ikke jobbet noe særlig med dem de siste ti årene. Det er ikke noen sanksjonsoppfølging når de brytes, sier Bjerkem.

Han legger til at det er flere kommuner i fylket som ser nødvendigheten av å endre vedtektene fordi dem er utdatert.

- Permen med vedtektene er flyttet. Den står ikke i hylla som er nærmest kontorpulten min, humrer Bjerkem.

Det er ikke oppført bøtesatser ved brudd på vedtektene, fordi bruddene ikke forekommer ofte nok. Det er ifølge politiet, svært få som spiller kort på offentlige toaletter.