- Vi er ikke fornøyd med beslutninga som er tatt, sier daglig leder av Blåkaféen, Monica Rødsjø til Adresseavisen.

Gjenåpnet populært samlingssted

Blåkaféen ble først startet på 60-tallet, og var den gang et viktig samlingssted for reisende på Fosen. Høsten 2014 bestemte Dag Arne Rødsjø seg for å leie kafeen, som også var barndomshjemmet hans før, og bringe det til live igjen. Dette til tross for at Statens vegvesen våren 2014 skal ha varslet om at den nye hovedveien på Fosen, kunne bli lagt der.

På den tiden hadde det ikke blitt vedtatt en reguleringsplan. Derfor fortsatte kafeen driften, da med Dag Arne Rødsjø som daglig leder.

- Vi var på informasjonsmøtet til Statens vegvesen, og det ble da sagt at ingen boliger ble påvirket av veibyggingen. Så derfor fortsatte vi planene våre, sier Dag Arnes kone, Monica Rødsjø.

Grunnerverv i Statens vegvesen Midt, Knut Øysteinson Høgetveit, som Adresseavisen har snakket med, var ikke til stede på dette møtet.

Kostbart å flytte veien

Den 19. mars i 2015 vedtok et enstemmig hovedutvalg for landbruk, teknisk og miljø i Rissa forslaget til reguleringsplanen for fylkesveg 715, og at veien skulle bygges gjennom kafeen.

- Det ble veid opp både fordeler og ulemper, men dessverre måtte vi gjøre det slik, sier Høgetveit.

Ifølge Fosenvegene ville det å legge veien utenom kafeen koste mellom 30- og 40 millioner kroner.

- Det ville blitt vesentlig dyrere og mer omfattende, sier Høgetveit.

Monica og Dag Arne Rødsjø klaget på vedtaket fra kommunen, men fikk ikke medhold. Statens vegvesen fikk da forhåndstiltredelse til eiendommen, og familien må nå flytte ut av kafébygget innen 15. august.

- Vi har ikke mulighet til å begynne å flytte kafeen, for vi mangler tomt og ressurser, sier Monica Rødsjø.

- Dårlig kommunikasjon

Monica Rødsjø mener de som leietakere har fått lite informasjon fra Statens vegvesen om byggingen av den nye hovedveien.

- Vi har ikke fått informasjon om hvordan ting kunne vært løst med hensyn til familiens eiendom. Vi er ikke fornøyd med prosessen, sier hun.

Dette avviser Statens vegvesen, som mener kaféeierne har fått samme informasjon som de andre berørte partene i saken.

- De har fått flere brev og invitasjoner om å delta på folkemøter. Disse brevene har derimot blitt sendt til Dag Arne Rødsjøs mor, som frem til høsten 2015 var hjemmelshaver til eiendommen. Det har også blitt varslet i lokalaviser, og de har selv vært aktive med å uttale seg i saken, så det er vanskelig for meg å si at de ikke har fått informasjon, sier Høgetveit i Statens vegvesen.

Bestemmer erstatning i august

Grunneierne har foreløpig ikke fått vite hva de får i erstatning for at bygget må rives.

- Det er det opp til tingretten å bestemme, og det blir gjort i august under en hovedforhandling, sier Høgetveit.

Daglig leder av Blåkaféen, Monica Rødsjø, er ikke fornøyd med vedtaket om å bygge vei gjennom bygget de leier på Fosen. Foto: DAN ÅGREN