- Det er en del elever i videregående opplæring som ikke har ståkarakter i alle fag. For at de skal få muligheten til å fullføre utdanningen sin kan de melde seg på sommerskolen, sier leder for ressurssenteret Lene Strandli ved Tiller videregående skole.

Sommerskolen er et tilbud Sør-Trøndelag fylkeskommune har for yrkesfagelever som mangler ståkarakter i matematikk, naturfag eller kroppsøving. Strandli har ansvaret for den praktiske gjennomføringen av sommerskolen i år.

- Til nå har 30 stykker søkt, men vi håper og tror at flere kommer til å søke før oppstarten i juni. Vi regner med at søkertallet er fordoblet før kursstart, sier Strandli.

Ni av ti står

Seniorrådgiver Randi Kristin Svarva i Sør-Trøndelag fylkeskommune er ansvarlig for sommerskoletilbudet i Sør-Trøndelag.

- Dette blir det fjerde året vi arrangerer sommerskolen. Vi har sett at mange har søkt seg hit og at det er et etterspurt tilbud.

De fleste elevene som søker seg inn på sommerskolen fullfører, kan Svarva fortelle.

- Vi har svært gode erfaringer med sommerskolen. Ni av ti elever som tar kursene står på den avsluttende eksamen i fagene.

Svarva forteller at det de tidligere årene har vært flest søkere på matematikk-kurset de arrangerer.

- Totalt har vi hatt 142 elever på sommerskole de siste tre årene. Av disse har 107 tatt matematikk-kurset, og de resterende 37 har tatt naturfagkurset.

Kroppsøving

I år er det også mulig å søke på et helt nytt fag. Sør-Trøndelag blir et av de første fylkene i Norge som har kroppsøving på sommerskoleprogrammet, sier Svarva.

- Vi har sett at mange elever ikke får ståkarakter i kroppsøving blant annet fordi de ikke møter opp til undervisningen. Det er derfor vi nå åpner for ta også dette faget på sommerskolen. Vi håper selvsagt at mange benytter seg av det nye tilbudet.

Selv om søknadsfristen var 1. april for en del yrkesfagelever er det likevel ikke for sent å sende inn en søknad.

- Vi har et løpende opptak, så lenge vi har ledige plasser er det mulig å søke, sier Svarva.

I år er det 60 plasser på matematikk-kurset, 20 på naturfag og 24 på kroppsøving.

I gang med pilotprosjekt

I tillegg til sommerskolen tilbyr Sør-Trøndelag fylkeskommune også kurs for ungdomsskoleelever og videregåendeelever i Trøndelag.

- I år er vi i gang med et pilotprosjekt der vi tilbyr kurs innen restaurant- og matfag, bygg- og anleggsteknikk, programmering, og roboter og 3D-printing, sier rådgiver Tarjei Joar Moen ved Sør-Trøndelag fylkeskommune.

Moen sier at disse kursene ikke er kompetansegivende, men at de er ment for å gi trøndersk ungdom et dypere innblikk i ulike fagområder og trigge interessen for ulike fagfelt.

- Vurderer du å søke deg inn på en bestemt skolelinje, men er usikker på om dette er noe som passer for deg, kan et av de kursene vi arrangerer i sommer være med å overbevise deg om å søke på akkurat den linjen.

Lærer å bygge roboter

Han forteller at alle kursene er lagt opp med mye praktisk arbeid og dyktige instruktører.

- På restaurant- og matfag får du være med å lage mat og spise den. Blir du med på kurset som omhandler roboter og 3D-printing får du muligheten til å være med å bygge en robot fra grunnen av.

Moen forteller at kursene varer i fem dager hver og at de er lagt til de to ukene rett etter skoleslutt i uke 26 og 27.

- Vi kommer til å informere om disse kursene på de ulike skolene i Trøndelag, i tillegg kommer vi til å legge ut informasjon om kursene på våre hjemmesider.

Totalt vil det være 150 kursplasser tilgjengelig, og her er det førstemann til mølla som gjelder.

Noe annet enn sommerskole

- Jeg vil presisere at dette ikke er det samme som sommerskolen. Kursene vi tilbyr er kursing i interesseområder for dem som ønsker det, sier Moen.

Han forteller at fylkeskommunen samarbeider med ulike aktører på dette prosjektet.

- Vi samarbeider blant annet med Lær kidsa å kode, Trondheim makers, Opplæringskontoret, Byggmestrenes servicekontor, og Strinda videregående skole ved avdeling for restaurant og matfag. Alt for å gjøre kursene så praktisk rettede som mulig.

4 av de 5 kursene vil arrangeres i Trondheim, mens det femte kurset vil arrangeres på Oppdal.

- Vi har et mobilt verksted som vi sender til Oppdal. Kodekurset vil da også bli gjennomført der, sier Moen.

Randi Kristin Svarva i Sør-Trøndelag fylkeskommune forteller at sommerskolen er et populært tilbud. Foto: Adresseavisen