Strømfisket med spesialbåten til NINA (Norsk institutt for naturforskning) har foreløpig bare resultert i ørret og stingsild i Lømsen i Steinkjer.

Lokale fiskere har i dag sammen med overingeniør Jan Gunnar Dokk fra NINA og fiskeforvalter Anton Rikstad ved Fylkesmannen i Nord-Trøndelag deltatt strømfiske i Lømsen i Steinkjer.

- Vi leter etter nåla i høystakken. Det er et vann på 2200 dekar. Men vi skal bruke resten av dagen og morgendagen før vi avslutter. Vi håper selvfølgelig å få tak i de to siste gjeddene som ifølge ryktene er satt ut her, forteller Rikstad.

Frykter for ørreten

Det var forrige helg at alarmen gikk da en fisker fikk gjedde på kroken. Han rakk å fotografere gjedda ved båtripa før den stakk med spinneren i kjeften. Sist søndag, en uke senere, ble samme gjedda tatt på garn i Lømsen. Fangsten ble tatt etter i et av til sammen to kilometer garn, satt ut av lokale fiskere.

Engasjementet har vært stort siste gjeddefunnet forrige søndag. Fiskeforvalteren berømmer innsatsen fra lokale fiskere. Han vil absolutt ikke ha den fremmede arten i Lømsen og frykter for den flotte ørretbestanden både her og i Snåsavatnet. Det skiller bare en fire kilometer lang elv mellom de to innsjøene.

Ingen hanngjedde funnet

- Hvis gjedda har klekt må man holde øye med utviklingen ut over sommeren, sier forskningsleder Odd Terje Sandlund ved akvatisk avdeling hos NINA i Trondheim.

Han forteller at det tar ti til 15 døgn fra gjedda gyter til eggene klekkes.

Det viste seg at gjedda som ble tatt sist søndag hadde gytt. Det er foreløpig usikkert om gjedda har blitt plassert i Lømsen før eller etter gytingen fant sted. Det knyttes derfor også stor spenning til om det finnes hannfisk av samme art i vannet.

Rotenon kan være utveien

Fiskeforvalter Anton Rikstad hos Fylkesmannen i Nord-Trøndelag mener gytetiden i Lømsen kan sammenlignes med Fossemvatnet i Steinkjer. Der gyter gjedda rundt 1. juni.

- Da burde gjeddeyngelen være et par uker nå, sier Sandlund.

Han anslår at yngelen vokser seg så store som 12-14 centimeter den første sommeren.

- Så vokser de godt til de blir 40-50 centimeter lange. Er det mye mat fortsetter de gjerne å vokse etter dette. Men hvis mattilgangen ikke er så stor stanser vekten på rundt kiloen.

Hvis gjedda har gytt, og det er yngel i Lømsen, mener Sandlund rotenon er eneste utvei.

- Det er ingen annen mulighet enn rotenon for å utrydde gjeddebestanden. Man kan holde den nede på andre måter, men ikke utrydde den.

Må reageres kjapt

Fiskeforvalter Anton Rikstad mener man om en måneds tid kan begynne å lete etter gjeddeyngel, fordi de må bli store nok først.

Hvis det da blir funnet yngel mener Sandlund det må reageres kjapt.

- Rotenonbehandligen må gjøres så fort som mulig. Men det er ikke bare å starte. Man må søke og det er en prosess.

Sandlund tviler på at det er flere abbor i vannet. Han begrunner det i at abboren, i motsetning til gjedda, lett går i garnene.

Rikstad synes abborfunnet er et mysterium.

- Det er mystisk at det er tatt én abbor på garn. Men vi har fortsatt to kilometer med garn stående ute i vannet.

Spesialvbåten til NINA lager en strømfelt foran båten som lokker til seg fikk, for så å slå den i svime. Her leter lokale fiskere tirsdag etter flere eksemplarer av gjedda og abboren (innfelt) som sist søndag ble tatt i innsjøen. Foto: Leif Arne Holme/Anton Rikstad
Fiskeforvalter Anton Rikstad er bekymret for at de ikke finne de to siste gjeddene som skal være utsatt i Lømsen, nord for Steinkjer. Foto: Leif Arne Holme
Dette er en av ørretene som ble fisket i Lømsen tirsdag. Foto: Leif Arne Holme
Det ble tatt genprøver av denne gjedda fra Fossemvatnet. Prøvene skal sendes til NINA i Trondheim for å undersøke om gjedda i Lømsen også stammer fra Fossemvatnet. Foto: Leif Arne Holme
Spesialvbåten til NINA lager en strømfelt foran båten som lokker til seg fikk, for så å slå den i svime. Lokale fiskere har mandag kveld og tirsdag fått hundrevis av fin ørret og stingsild, men foreløpig ingen gjedde. Foto: Leif Arne Holme