- Jeg hadde nok forventet en litt større nedgang av elever som ikke møter opp til eksamen. Men det er veldig tidlig å konkludere med noe ut ifra disse tallene, og vi har heller ikke fått sett på hva som ligger bak statistikken.

Det sier leder ved eksamenskontoret hos Sør-Trøndelag fylkeskommune, Lotte Skoglund, etter å ha sett statistikken for årets privatisteksamener.

30 prosent av elevene som meldte seg opp til eksamen, møtte ikke opp i vår. Og det til tross for at det i år koster med å melde seg opp.

Økt til 1000 kroner

I statsbudsjettet for 2015 ble det vedtatt å øke prisen for å ta privatisteksamen, etter en kraftig vekst i tallet på privatister de senere årene. Med en avgiftsøkning på 150 prosent, var Utdanningsdirektoratets mål å få bukt med det høye antallet elever som betalte, men ikke møtte opp til eksamen.

Les også: - Vi får tredoblet utgiftene

Tidligere kostet det 403 kroner å melde seg opp til eksamen i et fag man ikke har tatt før. Men fra i år er prisen økt til 1 000 kroner. Har man tatt faget tidligere og vil forbedre karakteren, koster det 2 000 kroner per fag. Tidligere lå dette på 826 kroner.

Ferske tall fra Sør-Trøndelag fylkeskommune viser imidlertid at endringen så langt har vært uten effekt. 30 prosent av de oppmeldte elevene møtte ikke opp, og det er kun 0,9 prosent færre enn i fjor.

  • Se statistikk for de siste fem årene nederst i saken.

Derimot ser det ut til at prisøkningen har fått fått effekt på antallet som melder seg opp. I fjor vår var tallet 3330, mens i år var tallet redusert med over ti prosent, til 3007. Antallet eksamener som ble tatt, ble redusert med i overkant av 15 prosent.

Dekker utgiftene

Med avgiftsøkningen ønsket også Utdanningsdirektoratet at inntektene til fylkeskommunene skulle bli mer i samsvarer med utgiftene de har til privatisteksamener. Kostnaden varierer ifølge fylkeskommunen mellom 400 og 2 500 kroner per privatist, avhengig av fag.

Les også: - Jeg fikk sjokk da jeg så prisene

- Tallet for de som møter opp, er nesten det samme som tidligere. Fordelen med prisen er at vi nå i alle fall får dekket noe mer av utgiftene vi har med privatisteksamen, selv om det fremdeles ikke er i nærheten av utgiftene vi har i forbindelse med eksamen, forklarer Skoglund.

Hun legger til at hun er overrasket over at det fremdeles er en av tre som ikke møter til privatisteksamen.

- Det koster ganske mye, men effekten ser ut til å utebli så langt. Spørsmålet er om man skal gjøre mer for å få bukt med manglende oppmøte. Skal man begrense antallet eksamener man kan ta, eller ikke tillate å ta opp eksamener i fag man allerede har fått karakter i? Dette er spørsmål som vi må finne ut av i tiden fremover, sier Skoglund.

Da prisøkningen på privatisteksamen ble innført, møtte elevene opp på Torvet for å demonstrere. Nå viser tallene at like mange som før lar være å møte opp til eksamen. Foto: INA HANSEN