Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik (Ap), var torsdag orientert om personalsaken i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT), men kjenner ikke detaljene i saken. Hun kommenterer derfor på generelt grunnlag.

- Det skal være trygt for alle arbeidstakere på arbeidsplassen, også i Trøndelag brann- og redningstjeneste. Det er viktig at styret og ledelsen har søkelys på å skape trygge rammer, sier Ottervik.

Adresseavisen meldte fredag at en leder i TBRT er anmeldt etter at han befølte to kvinner på en jobbtur til Polen. Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i TBRT ble først varslet om saken seks måneder etter hendelsen.

Følger opp saken

Ottervik har vært i kontakt med styrelederen i TBRT, som har forsikret ordføreren om at de følger opp arbeidet med inkludering og arbeidsmiljø.

- Bevisstgjøring om et godt arbeidsmiljø og trygge rammer er spesielt viktig i yrker og organisasjoner der det er en utfordring å rekruttere kvinner. Man må snakke om etikken, sier hun.

Ordføreren mener at det fortsatt er en vei og gå før det er et trygt og inkluderende arbeidsliv i Norge.

- Det er spesielt viktig med bevisstgjøring om de etiske retningslinjene på arbeidsplasser der det er få enten kvinner eller menn, sier Ottervik.

Snakke om problemet

Ordføreren har selv måttet håndtere en situasjon der medlemmer av bystyret hadde fått uønsket seksuell oppmerksomhet.  I fjor skrev Adresseavisen at flere kvinner hadde mottatt tekstmeldinger med seksuelt ladet innhold. Ottervik kalte da inn gruppelederne for å diskutere saken.

- Det er viktig å snakke om etikken slik at man får en forståelse hvordan man kan skape et trygt arbeidsmiljø. Etikk var også et av temaene jeg tok opp i talen min til det nye bystyret slik at vi kan fortsette å ha en bevissthet rundt dette, sier ordføreren.

Kontaktet for råd

Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS er den lokale faginstansen for brannvern i Trondheim, Malvik, Klæbu, Rissa, Leksvik, Oppdal og Rennebu kommuner. Den desidert største eieren av det interkommunale selskapet er Trondheim kommune med 78,2 prosent.

I september ble Trondheim kommune kontaktet for råd om hvordan man skulle håndtere saken. Det har Trondheim kommune bekreftet i en e-post til Adresseavisen.

Ottervik sier at hun ikke har noe kjennskap til dette.

- Dette er et interkommunalt selskap (IKS) som eies av flere kommuner, og det er styret og ledelsens ansvar å håndtere denne type enkeltsaker, sier ordføreren.

Var i kontakt med jurist

Kommunaldirektør for organisasjon i Trondheim kommune, Elin Rognes Solbu, understreker at Trøndelag brann- og redningstjeneste er et interkommunalt selskap som betyr at de ikke er en del av Trondheim kommune.

- Vi har ingen styringsrett, og de er ikke underlagt våre etiske retningslinjer, forklarer Rognes Solbu.

Hun bekrefter at TBRT har vært i kontakt med en jurist i Trondheim kommune, men kan ikke si noe om selve rådgivningen.

- Fylkesmannen har tatt en avgjørelse om å ikke gi innsyn i denne saken på grunn av taushetsbelagte opplysninger, sier hun.

Brannsjef Torbjørn Mæhlumsveen i TBRT ble først varslet om saken seks måneder etter hendelsen. Foto: christine schefte