Natt til 6. februar i fjor begynte det å brenne ved Dreams showbar i Munkegata i Trondheim. Fire dager senere ble en 24 år gammel mann pågrepet. Han har sittet varetektsfengslet siden 13. februar i fjor.

I forrige uke møtte mannen i Sør-Trøndelag tingrett, tiltalt for blant annet overtredelse av mordbrannparagrafen etter brannen på Dreams. Tirsdag kom dommen. Tingretten mener 24-åringen startet brannen, men at han var psykotisk på gjerningstidspunktet. Han kan derfor ikke straffes og dømmes til tvungent psykisk helsevern.

Ble vist bort fra Dreams

Noen timer før brannen startet satt 24-åringen alene på Dreams showbar. Han ble vist bort fra stedet fordi han var til sjenanse, går det frem av dommen. Han drakk ikke alkohol.

I retten sa at han ikke hadde noe med Dreams-brannen å gjøre.

- Skjedde det noe spesielt siste gangen du var på Dreams? spurte aktor Jarle Wikdahl.

- Nei, sa tiltalte.

- Det var noen som snakket om sjenanse, så jeg gikk derfra. Det var ikke så mye mer enn det, sa tiltalte, og la til at noen andre personer laget bråk inne på klubben i samme tidsrom.

Han fortalte at han tok bussen hjem og la seg.

- Har du noe å gjøre med at det begynte å brenne? spurte aktor Wikdahl.

- Nei, det har jeg ikke, sa tiltalte.

Tingretten mener imidlertid at 24-åringen ikke la seg til å sove, men at han dro tilbake til utestedet og startet brannen ved å tenne på brennbart materiale. Dommerne viser i den forbindelse til videoovervåkningsbilder hentet både fra Dreams samt ved mannens bolig i Trondheim.

«Slik den brannskadde bygningen var konstruert skulle det ikkje mykje til før brannen raskt hadde utvikla seg til å bli svært omfattende», heter det i dommen, som også viser til en brannsakkyndig som konkluderer med at det var en «forholdsvis nærliggende mulighet» for tap av menneskeliv.

Nektet for skadeverk

Mannen var også tiltalt for å ha tent på brennbart materiale ved inngangspartiet til kontorer i Hoeggen kirke i september i 2014, noe som førte til brannskader på bygningen. Han nektet straffskyld for skadeverket. Ifølge dommen mener Sør-Trøndelag tingrett at spor i saken peker mot 24-åringen, men samtidig kan ikke dommerne utelukke at andre sto bak. Mannen frifinnes derfor for skadeverk.

Retten finner imidlertid bevist at mannen tente på brennbart materiale som lå på frontruta på en Opel Corsa som sto parkert på Ranheim noen måneder senere. Frontruta fikk store skader. Dommerne er også overbevist om at 24-åringen i januar i fjor gjorde skade på brannsentralen i et sameie på Ranheim, slik at brannsentralen ble skadd.

Tiltalte har tidligere vært knyttet til åtte branner i Trondheim, blant annet brannene på en brakke tilhørende Sunnland skole, et rekkehus på Risvollan og bygningen ved skitrekket i Vestlia. Flere forhold ble henlagt etter bevisets stilling før straffesaken.

Mannen var også tiltalt for to trusler mot fengselsbetjenter i Trondheim fengsel i april i fjor, som retten også finner bevist.

- Fortsatt psykotisk

24-åringen har i flere måneder vært innlagt ved regional sikkerhetsavdeling Brøset, hvor han får behandling. I likhet med de rettssakkyndige i saken, mener retten at mannen var psykotisk på gjerningstidspunktet, men også på tidspunktet for domsavsigelsen.

For å bli dømt til tvungen psykisk helsevern, må det blant annet vurderes som nødvendig for å verne samfunnet. I tillegg må det være en nærliggende fare for at lovbryteren på nytt vil utøve et alvorlig lovbrudd.

Retten mener at ildspåsettingen viser hvor lett 24-åringen lar seg krenke og hvordan han kan reagere ved forsiktig tilsnakk. Gjentagelsesfaren er nærliggende, konstateres det i dommen.

Sør-Trøndelag tingrett dømt tirsdag en 24 år gammel mann for Dreams-brannen. Foto: JONAS BJØRKLI