Den mordbrannsiktede mannen i 20-årene fra Trondheim møtte fredag formiddag i Sør-Trøndelag tingrett der han ble fremstilt for varetektsfengsling.

Han er siktet for å stå bak åtte branner eller branntilløp i Trondheim det siste halve året. Sju av brannene skjedde i området rundt Risvollan, mens det siste er brannen på Dreams showbar.

Siktelsen omhandler overtredelse av mordprannparagrafen og skadeverk.

Nektet straffskyld

Adressa.no ba om unntak for referatforbud i fengslingsmøtet, noe som ble tatt til følge.

Da rettsmøtet startet ble den siktede spurt om han erkjente straffskyld. Han møtte i retten ikledd støvler, joggebukse, svart lue og en slitt jakke.

- Jeg har ikke gjort noe av dette, svarte han.

På de øvrige spørsmålene han fikk svarte han kortfattet. I retten forklarte han seg ikke om forholdet han er siktet for. Han har heller ikke blitt avhørt av politiet om forholdet.

Fotavtrykket hans knyttes til åsted

Til tross for at han nektet straffskyld, mente dommer Berit S. Solseth, som administrerte fengslingsmøtet, at det var skjellig grunn for å mistenke ham for å stå bak de straffbare forholdene som beskrevet i siktelsen. Hun kom også frem til at det er fare for gjentakelse.

Av kjennelsen går det frem at det er et skoavtrykk som knytter den siktede til et av brannåstedene, uten at det fremgår hvilken brann det er snakk om. Skoen som passer til skoavtrykket ble det gjort beslag i da politiet etterforsket den mordbrannsiktede i forbindelse med en annen sak, opplyser politiadvokat Mette Kollstrøm.

- Dette var en sak som gikk på hærverk på en brannsentral i blokka der han bodde, opplyser politiadvokaten.

Var på Dreams

Hun forteller at den siktede også skal ha vært på Dreams showbar forut for at det brøt ut brann der forrige uke.

- Det er ansatte der som har forklart dette, sammenholdt med andre undersøkelser vi gjort, sier Kollstrøm.

Retten mener det er stedsnærhet og modus som knytter siktede opp mot de seks andre brannene. Den siktede har bostedsadresse i en annen bydel enn Risvollan.

- Han har en annen tilknytning til Risvollan, sier Kollstrøm, som ikke ønsker å utdype dette.

Politiadvokat Kollstrøm ønsket å fengsle mannen i fire uker, men retten kom frem til at han skulle bli holdt fengslet i to uker. Dette blir begrunnet med at etterforskningen er i et tidlig stadium, og at derfor er naturlig å behandle spørsmålet på nytt om et par uker.

Anket avgjørelsen

Den siktede mannen anket avgjørelsen på stedet. Anken behandles i Frostating lagmannsrett tidlig neste uke.

- Klienten min har ingen forståelse for hvorfor han ble pågrepet, sier mannens forsvarer Arve Opdahl.

Han mener at skoavtrykket ikke er et bevis som alene knytter klienten til noe brann.

- Det kan være en masseprodusert sko som brukes av mange, sier han.

- Hypotetisk tvil

Seksjonsleder for krimteknisk avdeling, Tor Mauseth, sier på generelt grunnlag at fottøyavtrykk aldri vil være like sikkert som fingeravtrykk.

- Det vil alltid være hypotetisk tvil, og det er ikke like lett å si hvem som har hatt på seg den aktuelle skoen, sier han.

Mauseth understreker at de som regel kan si noe om størrelse, mønster og såle når de har sikret et fottøyavtrykk.

Dommer Berit S. Solseth administrerer fengslingsmøtet, politiadvokat Mette Kollstrøm og forsvarer Arve Opdahl. Foto: Richard Sagen
Natt til 3. desember brøt det ut brann i et rekkehus på Risvollan. Totalt ble 44 personer evakuert. 11 av disse ble kjørt til St. Olavs Hospital, der de ble sjekket for røykskader. En mann er nå pågrepet og siktet for å ha startet brannen. Foto: JOAKIM SLETTEBAK WANGEN
På morgenen fredag i forrige uke begynte det å brenne ved inngangspartien til Dreams showbar i Munkegata 66. Brannen ble etter kort tid slukket. En mann i 20-årene er nå siktet for brannen. Foto: VEGARD EGGEN