Alle barn i alderen 1-5 år har lovfestet rett til barnehageplass her i landet. I 2014 har Trondheim kommune lagt inn penger fra eget budsjett for å sikre at også de yngste barna får barnehageplass. Dette gjelder barn født etter 31. august, og som ikke faller inn under lovens bestemmelser. Trondheim kommune sikret i fjor 430 plasser for disse «nullåringene».

Nå foreslår rådmannen å redusere disse plassene med 100 neste år. De ekstra plassene, utover lovens bestemmelser, finansierer gjennom kommunebudsjettet, og er midler kommunen ikke får statlig støtte for.

Får ikke penger

Rådmannen skriver i sitt budsjettforslag at veksten i barnetallet de siste tre årene ikke har vært så høy som forventet, og barnehagene har derfor økt kapasitet til å ta inn flere barn enn det driftsbudsjettet gir rom for. Rådmannens plan er derfor at det likevel skal være rom for å finne plasser til barn født etter 31. august, men at man ikke over budsjettet skal sette av midler til å finansiere dette.

- Det er i budsjettforslaget gitt rom for om lag 330 barn som fyller ett år etter 31. august 2015. Private barnehager kan etter loven prioritere barn uten lovfestet rett. Tiltaket forutsetter derfor at private barnehager samarbeider med kommunen om å prioritere 50 flere rettighetsbarn fremfor barn uten lovfestet rett, skriver rådmannen i forslaget.

Maksimalpris

Trondheim kommune har tidligere tatt mål av seg til å være landets beste barnehageby. Nå legger rådmannen opp til at kommunen skal følge samme kostnadsnivå i barnehagene som landet forøvrig.

- Regjeringens forslag til statsbudsjett foreslår en økning av maksimalprisen for en heltidsplass i barnehage fra 2 405 kroner per måned. Det utgjør en økning på 7,3 prosent. Ny maksimalpris trer i kraft fra 1. januar 2015, heter det i budsjettforslaget.

Det betyr at foreldrebetalingen i barnehagene øker i tråd med regjeringens økning i maksimalprisen for 2015.