Etter en sju uker lang behandling i lagmannsretten er dopingsaken kjent som «Operasjon Gilde» inne i sine siste dager.

Fem menn har anket etter at de i vår ble dømt til lengre fengselsstraffer og til å tåle inndragning av millionbeløp av Sør-Trøndelag tingrett.

LES KOMMENTAR: Det er da ikke så farlig

LES KOMMENTAR: Men ofrene ser vi ikke

Doping i ti år

Onsdag innledet statsadvokat Unni Sandøy aktoratets prosedyre med å hevde at den organiserte dopingproduksjonen som er avdekket i Trondheim, begynte i 2003. Tingretten la i sin vurdering til grunn at trykkingen av dopingpiller startet i 2005. Statsadvokat Sandøy pekte i sin prosedyre på bevis som skal underbygge at to menn samarbeidet om å skaffe en pillepresse, dopingvirkestoff, bindemiddel og design av etiketter allerede to år tidligere. Mennene er i dag 45 og 40 år gamle.

- At produksjonen kom i gang i 2003, er bevist utover en hver rimelig tid, slo statsadvokaten fast.

Det er ikke ventet at oppstartstidspunktet for dopingvirksomheten får avgjørende konsekvenser for påtalemyndighetens påstand om straff.

Alle anket

Da tingrettens dom falt i vår, anket fem av totalt sju tiltalte. Tre av dem ble idømt historisk strenge straffer for dopingforbrytelser: Over seks år i fengsel.

Likevel mente ikke påtalemyndigheten at dommen var streng nok for kriminaliteten som ble avdekket, og anket for to av mennene (29 og 28 år).

Aktoratet avslutter sin oppsummering av den omfattende saken i morgen med å legge ned påstand om fengselsstraff og inndragning av verdier.

- Jeg ønsker ikke å forskuttere en påstand. Men vi mener tingrettens dom er for lav for tre av mennene, sier statsadvokat Unni Sandøy til adressa.no.

Etter at statsadvokaten er ferdig vil mennenes forsvarere begynner på sine prosedyrer.